Soome kaitseväe juhataja tunnustas Eesti riigikaitset

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe paraad Vabaduse väljakul.
Kaitseväe paraad Vabaduse väljakul. Foto: Liis Treimann

Täna Eestis külastanud Soome kaitseväe juhataja kindral Ari Tapani Puheloinen tunnustas Eesti kaitsevõimet.

«Eesti riigikaitse areng on muljetavaldav,» ütles Puheloinen. «Eesti on saanud minu hinnangul väga hästi hakkama erinevate võimekuste väljaarendamisega.»

Kaitseväe juhataja lisas, et näeb uue koostöövaldkonnana kogemuste vahetamist rahvusvaheliste sõjaliste operatsioonide vallas.

Eesti ja Soome kaitseväe juhatajad vahetasid välisoperatsioonidel saadud kogemusi, arutasid edasist koostööd Põhjala Lahingugrupis ning mõlema riigi osalust Euroopa Liidu operatsioonil Atalanta.

Samuti käsitlesid kaitseväe juhatajad Eesti-Soome kahepoolset koostööd väljaõppe alal, varustuse ja relvastuse ühishangetega seonduvaid küsimusi ning Balti- ja põhjala riikide koostöö süvendamisvõimalusi.

«Eesti ja Soome riigikaitsel on palju kokkupuutepunkte, meie riigid on samas julgeolekuruumis,» ütles Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots.

«Meil on palju kogemusi, mida üksteisega jagada. Eestil on rohkem kogemusi lahingutegevuses, Soomel jällegi lahingutehnika kasutamisel ja hooldamisel. Ka õhuturberadarite ühishange on heaks näiteks, kuidas saame kaitsekulutusi kokku hoida,» rääkis Laaneots.

Eile kohtus Soome kaitseväe juhataja kaitseminister Jaak Aaviksooga ning II Maailmasõjas Soome relvajõududes teeninud eestlastega. 

Eesti ja Soome kaitsevägesid ühendab tihe logistika-alane koostöö, Soomes on saanud hariduse ja jätkavad õpinguid erinevate erialade Eesti ohvitserid ja vanemohvitserid. Eesti ja Soome viimaste aastate väljapaistvamaks koostööprojektiks on 2009. aasta juunis sõlmitud leping kokku 14 õhuseireradari ühiseks hankimiseks..

Soome kaitseväe juhataja lahkub Eestist homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles