Anvelt toetab Ossinovskit, Läänemets Mikserit

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE juhatus
SDE juhatus Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) riigikogu fraktsiooni juht Andres Anvelt avaldas täna toetust esimeheks pürgivale Jevgeni Ossinovskile, erakonna juhatusse kuuluv Väätsa vallavanem Lauri Läänemets toetab aga senise juhi Sven Mikseri jätkamist, seega on Mikserile tänase seisuga toetust avaldanud üheksa ja Ossinovskile viis juhatuse liiget.

Läänemets ütles Postimehele, et toetab Mikseri jätkamist, sest erakonda ei saa üksinda juhtida ja Ossinovskil pole meeskonda. Tema hinnangul pole Ossinovskile toetust avaldanud Urve Palo, Heljo Pikhof ja Randel Länts ning peasekretäri kandidaadiks esitatud Inara Luigas need, kes suudaksid erakonnas kontakte hallata ja kontoris edukalt tööd teha. Tugeva meeskonnata hakkab esimees tegelema kõige kiiremate küsimustega ja nii jäävad demokraatia ja kaasamine tähelepanu alt välja, märkis ta.

Läänemetsa sõnul ongi küsimus meeskonnas, mitte niivõrd esimehes, sest Mikser ja Ossinovski on oma olemuselt sarnased. «Mõlemale meeldib tegeleda oma asjaga ja nad ei taha tegeleda kumbki organisatsiooniga väga, see on rohkem peasekretäri ülesanne. Kui me vaatame Jevgeni Ossinovski peasekretäri kandidaati, siis ta on väga tubli inimene, aga tal puudub kontaktide võrgustik ja võimekus, et süsteemi eest vedada. Sealt see hakkabki kokku jooksma,» rääkis ta ja toonitas, et kaasamine eeldab väga suurt inimressurssi ja kõigiga head läbisaamist.

Teist meelt on SDE aseesimees Andres Anvelt, keda teevad murelikuks erakonna viimase aja suundumused. «Toimunud on teatud sumbumine ja otsuste koondumine liiga kitsasse ringi. Võib-olla see on põhjustatud viimase aja suhteliselt närvilisest ajast: järjest valimised, valitsusse minek... Vahel tundubki, et otsused peavad olema kiired ja seetõttu mitte nii laiapõhjalised, aga see toob kindlasti kaasa negatiivseid protsesse,» ütles ta Postimehele.

Seetõttu kaldub ta enda sõnul toetama Ossinovskit, vaatamata sellele, et järgmised valimised toimuvad alles ülejärgmise aasta sügisel ja selle poolest võiks esimehe vahetusega oodata veel kaks aastat. Tema hinnangul oleks muutus aga juba praegu teretulnud, et ära hoida erakonna jätkuvat sumbumist ja isegi kartellistumist.

Anvelt avaldas lootust, et demokraatlik valimisprotsess, mis siiani on olnud argumenteeritud, meelekindel ja suuremate isiklike rünnakuteta, läheb samamoodi edasi ja pärast 30. mai üldkogu jääb olukord erakonnas rahulikuks. «Loodan, et olenemata sellest, kumb pool saab võidule, ei hakka sellele järgnema mingit «sinu-minu inimesed» lahtrisse jagamist, mis on alati erakonna klannistumise üks kõige suurem oht,» ütles ta.

Samas märkis ta, et seda, milliseks kujuneb valimistulemus laupäevasel üldkogul, on väga keeruline ennustada. «Keegi meie enda erakonna klassik on öelnud, et seis 40:60, aga kelle kasuks, ei oska öelda,» lisas Anvelt.

SDE üldkogu valib laupäeval erakonnale kaheks aastaks esimehe, aseesimehed ning juhatuse, revisjonitoimkonna, põhikirja- ja programmitoimkonna, valimistoimkonna ja aukohtu uue koosseisu. Lisaks kinnitab üldkogu esimehe ettepanekul ametisse uue peasekretäri. Mikser soovib peasekretäriks esitada riigikogu endise liikme Karel Rüütli, Ossinovski aga endise parlamendisaadiku Inara Luigase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles