Video: Aafrika rahvatantsuansambel jõudis probleemide kiuste Eestisse

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Zimbabwest pärit šona rahvusest muusikud-tantsijad, kes esinevad festivali Orient raames nii Saaremaal kui ka Tallinnas, jõudsid täna pärast oluliselt pikemaks veninud reisi lõpuks Eestisse.

Aafrikast pärit esinejad saabusid Eestisse pärast vintsutusi lõpuks täna kella 12.30 ajal. Nende pagas, sealhulgas esinemisriided ja -pillid, pidid mõni tund hiljem järele jõudma.

Rahvamuusikaansambli liige William Majuru nentis, et nende esimene reis Aafrikast välja on tõepoolest olnud pikk ja väsitav. Küll aga tundis ta rõõmu lõpuks Eestisse jõudmise üle.

Kui oma osa probleemide tekkimisel oli suhtluse puudumisel, siis märksa raskemaks tegi nende reisi see, et neid ei lubatud lennule, kuna kaheldi viisa tõesuses. «Istanbulis öeldi meile, et teie viisaga on probleem ja te ei saa otse Tallinnasse minna, vaid peate kõigepealt Stockholmi minema ja sealt edasi. Aga me eksisime ära ja läksime Soome. Seal saime asjad korda,» ütles ta.

Festivali tegevjuht Tiina Jokinen ei olnud esinejate läbielamistest rääkides aga üldse nii positiivne. Ühtlasi ei olnud see tema sõnul festivali ajaloos esimene selline kord ning festivali korraldajad kutsuvadki üritust endakeskis «viisafestivaliks».

«Paraku on nii, et kui nad Istanbulis jäeti meelevaldselt lennukist maha ja kui nad lõppude lõpuks saadeti Helsingisse, siis Helsingis ei hoolitsenud nende eest mitte keegi,» rääkis ta.

Festivali kunstiline juht Peeter Vähi arvas eile, et esinejatele tekitas probleeme nende nahavärv. «Ametlikuks põhjenduseks toodi küll, et niisuguste inimeste puhul tuleks kontrollida, kas nende viisa on õige. «Asi tundub kahtlane». Mis see «niisugune inimene» on? Ilmselt on nahavärvis küsimus,» ütles ta eile Postimehele.

Läbielatust silmnähtavalt väsinud esinejad istusid kohe pärast saabumist taksosse, et sõita natukeseks ajaks hotelli puhkama. Küll aga ei saanud nad seda kuigi kaua teha, sest juba täna õhtul ootab neid ees esinemine Saaremaal.

Homme on nad tagasi Tallinnas ning huvilised saavad autentse šona kultuuriga tutvuda laupäeva õhtul Kadrioru pargis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles