Seeder: vahepeal Aarele raha maksmine oli mulle üllatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Marina Puškar

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles Postimees.ee'le, et tõenäosus Juhan Aare filmi hankega sarnaste probleemide kordumiseks on väga väike.

Seeder ütles, et ministeeriumis läbi viidud audit selgitas välja, et Juhan Aarel firmalt OÜ Eesti Kultuurfilm kalandusest rääkiva filmi tellimise hanke jooksul eksiti ministeeriumi siseste kordade vastu nii töö tellimisel kui ka vastuvõtmisel. «Näiteks mulle üllatusena selgus, et vahepeal oli osadele töö vastuvõtmise aktile alla kirjutatud, aga füüsiliselt polnud seda tööd kätte saadud,» tõi ta näite.

«See oli ministeeriumi enda huvi, et film saaks täiendatud ja ma ise teadsin, et pärast tähtaega veel täiendusi tehakse, aga see, et tegelikult polnud ettenähtud osi kätte saadud ja raha siiski üle kantud, oli mulle üllatus.» Juhan Aarelt tellitud film pidi valmima mitmes osas ning ka selle eest tasumine toimus osade kaupa. Ta täpsustas, et raamatupidamises eksimusi ei tuvastatud, sest raha oli üle kantud vastavalt vastuvõtmisaktile.

«Tegemist oli selgelt inimliku eksitusega. Audit ei tuvastanud, et tegemist oleks pahatahtliku rikkumisega või sellega oleks vähimatki omakasu saadud ja julgen kinnitada, et see oli üksikjuhtum.» Seeder ei arvanud, et eksimuse ajendiks oleks olnud Juhan Aare isik: «Pigem lohakus või ei teadvustatud, et iga allkiri tähendab suurt vastutust.»

Seeder lisas, et tellimuse ettevalmistusel eksisid ka teised ametnikud. «Need ei ole suured õigusrikkumised, vaid näiteks mingi kooskõlastuskirja puudumine. Kas see oli lohakus või miski muu, on täna raske selgitada, sest kõik otseselt filmi tellimise ja kättesaamisega seotud ametnikud on töölt lahkunud,» ütles Seeder.

Ta lisas, et kõik asjassepuutuvad töötajad on lahkunud omal soovil ja suuresti seoses ümberkorraldustega ministeeriumi struktuuris, neist kolm juba enne juhtunu avalikuks tulekut, üks hiljem.

Samuti muudeti asjaajamiskordasid juba paar aastat tagasi. Ehkki inimeste eksimusi ei saa välistada, väljendas minister siiski veendumust, et tõenäosus selliste eksimuste kordumiseks on väga väike: «Kui varem võttis töö vastu üks inimene, siis nüüd on aktile vaja juba kahe inimese allkirja, see vähendab ka isikliku eksituse tõenäosust.»

«Tänaseks on filmi lõplik variant üle antud, nii et me peame loomulikult seda hindama, kas see nüüd vastab sisule ja kvaliteedile, mida ootasime. Kui jah, siiis pole selle eksimusega mingit kahju riigile tekitatud,» sõnas minister Seeder.

Septembri algul selgus, et põllumajandusministeerium polnud siiani kätte saanud üle kolme aasta tagasi Juhan Aare firmalt tellitud Eesti kalandust puudutavat filmi, ehkki kogu raha selle eest oli juba makstud.

Tänaseks on film kätte saadud, kuid selles tuleb teha veel pisiparandusi. Vastavalt kokkuleppele esitab ettevõte filmi lõppversiooni esmaspäeval ning filmi inglisekeelsena ja 500 DVDle tiražeeritult 15. oktoobriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles