Kõuts: tundmatud merekaablid kuuluvad kas Soomele või Venemaale

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaablipaigaldus
Kaablipaigaldus Foto: SCANPIX

Endise kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõutsi hinnangul kuulub Läänemeres Soome majandustsoonis kolm avastatud tundmatut merekaablit kas Soomele või Venemaale.

Kõutsi sõnul kasutatakse juba aastakümneid rannikukaitses ja -valves tehnilisi süsteeme, mis fikseerivad mööduva allveelaeva signaali. Siiski ta ei välista, et tundmatud veealused kaablid võivad olla ka teise riigi osa naabrite jälgimissüsteemist.

Sellest johtuvalt on Kõutsi hinnangul ainult kaks võimalust. «Need kaablid on põhja pannud kas Soome või Vene riik. Teisi riike selles vetes tegemas sellist tööd ei kujuta ma ette,» selgitas endine kaitseväe juhataja.

Olgugi et Venemaa on olnud viimastel aastatel aktiivne oma naabrite jälgimisel ning et tal on olemas veealuste kaablite paigaldamisvõimekus, on Kõutsi hinnangul selle operatsiooni läbiviimine saladuskatte all piisavalt raskendatud, küll aga mitte võimatu. «Kõik sõltub kaabli mõõtmetest,» lisas viitseadmiral.

Ajaleht Helsingin Sanomat kirjutas täna, et Läänemeres Soome majandustsoonis leiti kolm veealust kaablit, mille omaniku osas ei ole selgust.

Kaks kaablit on allveelaevade asukoha kindlaks määramiseks kasutatavat hüdrograafiakaablit ja kolmas ilmselt sidekaabel.

Tundmatud kaablid avastati Soomest Saksamaale kavandatava uue andmesidekaabli Sea Lion marsruudi uurimisel.

Planeeritava Sea Lioni teekonnal on Soome majandustsoonis olemas juba mitmeid kaableid, viis neist on ehitada lasknud Soome relvajõud sõjaliseks kasutamiseks ning nende täpne asukoht on salastatud. Küll on Soome kaitseministeerium andnud Sea Lioni marsruudile oma heakskiidu, kirjutas rootsikeelne Soome ajaleht Vasabladet.

Soome kaitsejõudude kommunikatsioonijuht Mika Kalliomaa ütles eile õhtul, et tal pole leitud tundmatute kaablite kohta mingit infot.

Kaablitest andis teada seda marsruuti uurinud kompanii Cinia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles