Reporter.ee: tuulepargid segavad radarite tööd

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestisse rajatud tuulepargid võivad anda radaritele valesignaale, seeõttu peavad ettevõtjaid hakkama kooskõlastama tuuleparkide rajamist kaitseväega.

Madallennul lähenevad vaenlaste lennuvahendid võivad tuulikute tekitatud valesignaali varjus Eesti riigipiirile läheneda märkamatult, vahendas Reporter.ee videolõik.

«Tuuleenergia assotsiatsioon on alustanud kooskõlastamise protsessi erinevate tuuleparkide osas ja ühtlasi ka läbirääkimisi Eesti kaitsejõudude ja kaitseministeeriumiga, et saada täpselt teada, millised on kriitilised alad, kus tuulepark võib hakata radaritööd segama,» rääkis Tuuleenergia assotsiatsiooni juhataja Jaan Tepp.

Eesti kaitseväel on juba kogemus radarite segamisest tuulegeneraatorite poolt: näiteks häirib Paldiski pangale ehitatud tuulepark Ämari lennuvälja maandumisradari tööd, teatas uudistesaade.

Seni pole suurte tuuleparkide rajajad Eestis pidanud oma ehitusplaane kaitseministeeriumi ja sõjaväelastega kooskõlastama, aga edaspidi tuleb neil seda teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles