EL astus sammu andmekaitsereformi suunas

Nele-Mai Olup
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmekaitsereformi üheks peamiseks eesmärgiks on anda isikule senisest suurem kontroll oma andmete üle.
Andmekaitsereformi üheks peamiseks eesmärgiks on anda isikule senisest suurem kontroll oma andmete üle. Foto: Toomas Huik

Euroopa Liidu justiits- ja siseministrite kohtumisel Luksemburgis kiideti heaks andmekaitsereformi eelnõu, mis peaks tagama isikuandmete tugevama kaitse.

Tänasel kohtumisel saavutati liikmesriikide valitsuste heakskiit andmekaitse üldmääruse eelnõule, mis annab võimaluse alustada läbirääkimised Euroopa Parlamendiga ning on seega suur samm Euroopa Liidu andmekaitseraamistiku uuendamisel, teatas justiitsministeerium.

«Saavutatud kompromiss on siiski alles esimene samm ning ees on ootamas keerulised läbirääkimised Euroopa Parlamendiga. Eesti peab väga oluliseks, et lõplikus õigusaktis säiliks vajalik tasakaal üksikisiku õiguste ja ettevõtete huvide vahel,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu. 

Andmekaitse üldmäärus on osa Euroopa Liidu andmekaitse reformipaketist. Määruse eesmärgiks on ajakohastada kehtivad andmekaitsereeglid, võttes arvesse majanduse digitaliseerumist, uute tehnoloogiate kasutuselevõttu ning piiriüleste tehingute arvu kasvu.

Reformi üheks peamiseks eesmärgiks on tugevdada üksisiku kaitset uutes tingimustes, andes isikule senisest suurem kontroll oma andmete üle. Näiteks suurenevad oluliselt isiku võimalused nõuda teda puudutavate andmete töötlemise lõpetamist ning andmete kustutamist, samuti on isikul tulevikus lihtsam kaitsta oma õigusi ning saada rikkumiste korral tõhusamalt hüvitist.  

Samas arvestab praegune määruse tekst ka ettevõtjate huvidega, kinnitas ministeerium. Kui Euroopa Liidu territooriumil kehtiks üks otsekohalduv määrus, peaks kaduma õiguse killustatus. Lisaks tuuakse sisse niinimetatud riskipõhine lähenemine, mis tasakaalustab ettevõtjale kaasnevad kohustused, arvestades riski, mida isikuandmete töötlemine üksikisiku jaoks endaga kaasa toob. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles