Neli TTÜ töötajat nõuab kohtult kuratooriumi otsuse tühiseks kuulutamist

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ 11-liikmeline kuratoorium rektorit valimas.
TTÜ 11-liikmeline kuratoorium rektorit valimas. Foto: Edmond Mäll / TTÜ

Tallinna Tehnikaülikooli töötajad esitasid täna kohtule avalduse, milles leiavad, et kuratooriumi 22. mai otsus, mille kohaselt osutus viiendas hääletusvoorus rektorikohale valituks akadeemik Jaak Aaviksoo, tuleks õigustühiseks tunnistada.

Hagi esitasid TTÜ õiguse instituudi direktor Tanel Kerikmäe, sotsiaalteaduskonna dekanaadi konsultant Archil Chochia, õiguse instituudi projekti assistent Sandra Särav ja keemiainstituudi biotehnoloogia õppetooli juhataja Raivo Vilu.

Tunnistajad kuulatakse üle?

Hagejad toovad kohtule tehtud avalduses välja, et neil on alust arvata, et TTÜ kuratooriumi 22. mai 2015 otsus, millega kinnitati hääletamise kord rektori valimisel, ja millest rektori valimisel lähtuti, ei pruugi olla kehtiv. Nad juhtisid tähelepanu, et TTÜ seaduse § 4 lg 7 kohaselt jõustuvad kuratooriumi otsused allakirjutamisel. «Hagejatel on põhjust kahelda, kas nimetatud otsus oli allkirjastatud enne sellest tulenevate otsuste vastuvõtmist, sest otsused tehti järjest. Kui dokument ei olnud allkirjastatud enne rektori valimise juurde asumist, ei olnud see kehtiv ning sellest ei saanud lähtuda.»

Samuti toodi avalduses välja, et ei ole teada, kas TTÜ kuratooriumi 22. jaanuari 2015 otsuse nr 7 vastuvõtmisele eelnenud protseduurid olid õiguspärased ning kas otsuse poolt anti piisaval arvul hääli. 

«Eeltoodud põhjustel paluvad hagejad nõuda kostjalt välja kõik TTÜ kuratooriumi 22. mai 2015 koosoleku(te) protokollid koos hääletamistulemustega. Hagejad ei välista otsuse nr 7 allkirjastamise täpse aja väljaselgitamiseks tunnistajate ülekuulamise taotlemist,» seisab avalduses.

Õigusvastane otsus

Jaak Aaviksoo rektoriks valimine viiendas hääletusvoorus ei ole hagejate hinnangul õiguspärane. Juba viienda hääletusvooru korraldamine on nende arvates alusetu. Samuti juhivad nad tähelepanu, et neljandasse hääletusvooru jõudis vaid Aaviksoo ning selles hääletusvoorus hääletati tema poolt ja vastu.

Samal päeval kinnitatud hääletamise kord aga sätestab, et kui kahe rektorikandidaadi osavõtul toimunud hääletusvoorus (sellisel juhul kolmas hääletusvoor) ei osutu kumbki kandidaat valituks, läheb viimasesse hääletusvooru enim hääli saanud kandidaat. Samas on sätestatud, et kui viimasesse hääletusvooru jõudnud üksik rektorikandidaat ei kogu valituks osutumiseks vajalikku poolthäälte arvu, loetakse rektori valimised nurjunuks.

«Seega kui neljandas hääletusvoorus oli võimalik hääletada üksnes Jaak Aaviksoo poolt ja vastu ning tema poolt anti alla 2/3 kuratooriumi koosseisu häältest, nurjusid valimised ja rektori valimise menetlus sellega lõppes. Rektori valimise korra ja hääletamise korra kohaselt ei ole rektori valimiste nurjumine kuratooriumi otsus, vaid rektori valimised loetakse nurjunuks tingimuse täitumisel automaatselt. TTÜ rektori valimiste nurjumise järgselt ei oleks kuratooriumil olnud õigust jätkata valimisprotseduuriga ega korraldada viiendat hääletusvooru,» leiavad hagejad.

Sellest lähtuvalt tuleb hagejate hinnangul asuda seisukohale, et Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise otsustamine viiendas hääletusvoorus oli alusetu, sest neljandas voorus olid valimised juba nurjunud. Seetõttu on rikutud menetlusreegleid ja see minetus toob TsÜS § 38 lg 2 alusel kaasa viienda hääletusvooru otsuse tühisuse Kui kohus ei peaks otsust tühiseks lugema, taotlevad hagejad viienda hääletusvooru otsuse kehtetuks tunnistamist samadel asjaoludel.

Ehkki kuratoorium leppis juba jaanuaris kokku, et rektor kinnitatakse ametisse 22. juuniks ehk tänaseks, otsustati möödunud nädala lõpus, et kuratooriumi liikmed kogunevad ametissenimetamist arutama alles 7. juulil.

Hagejad aga taotlevad nüüd hagi tagamise ja esialgse õiguskaitse korras kuratooriumil kõikide tegevuste ja toimingute keelamist, mis on suunatud Jaak Aaviksoo rektoriks kinnitamisele ja/või ametisse nimetamisele.

Samas aga peavad hagejad võimalikuks, et TTÜ kuratoorium, saades teada oma otsuse õigusvastasusest, soovib selle ise tühistada. «Samuti ei ole välistatud, et kuratoorium teeb otsuse, millega Jaak Aaviksood rektori ametisse ei kinnitata. Hagejad paluvad lubada selliste otsuste tegemist, kuna kuratooriumile tuleb anda võimalus õiguspäraseks käitumiseks.»

22. mail valis TTÜ 11-liikmeline kuratoorium uueks rektoriks Jaak Aaviksoo. Kui kuratoorium Aaviksoo rektoriks kinnitab, astub ta viieks aastaks ametisse 1. septembril. Kui rektorit ametisse ei nimetata, kuulutatakse valimised nurjunuks ja juhtorgan nimetab ametisse rektori kohusetäitja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles