TALO: kõrgharitute palgatõus juhatab rikkasse riiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Delegatsioonide juhid Tõnis Lukas ja Ago Tuuling.
Delegatsioonide juhid Tõnis Lukas ja Ago Tuuling. Foto: Liis Treimann

Teenistujate keskametiühing TALO kutsub riiki üles tõstma haritud inimeste palku, sest odava ja vähekvalifitseeritud tööjõuga nende hinnangul rikast Eestit ei raja.


«Me peame eriti praeguses raskes majandusolukorras panustama tulevikku, väärtustama kõrgkvalifitseeritud tööjõudu õiglase palgapoliitikaga,» rääkis homme tööandjate esindajatega kohtuva TALO delegatsiooni juht Ago Tuuling.

TALO delegatsioon on arvamusel, et odava, vähekvalifitseeritud tööjõuga ei loo rikast riiki ja soovib läbirääkimistega panustada Eesti haritlaskonda ning riigi konkurentsivõimelisuse kasvu, teatas organisatsioon.

Tuuling teatas, et ei lepi ka mitmete tööandjate viimase aja mõtteavaldustega, et ainuke väljapääs majandussurutisest näib olevat külmutada või vähendada palgataset ning minna massiliste koondamisteni.

Tööandjate selline käitumine näitab tema sõnul ideede puudumist majandusraskustest väljatulemiseks, rääkimata arenguväljavaadetest.

Homme tööandjatega palgaläbirääkimist jätkava TALO taotlus on jõuda tulemuseni, et kõrgharidusega, täistööajaga erialast kõrgharidust nõudval ametikohal töötaja palga alammäär oleks vähemalt võrdne läbiräägitavaks perioodiks prognoositava vabariigi keskmise brutopalgaga.

«Kui selle tasemeni ei jõua ühe aastaga, siis tuleb läbirääkimistel kokku leppida edasiste perioodide ajakava,» rääkis Tuuling.

Selline käitumine oleks delegatsiooni juhi sõnul kasulik eriti tööandjatele, sest siis saaksid nad pikaajalises perspektiivis juba sellega arvestada ning Eestis hakkaks kujunema tegelik palgapoliitika.

Tuuling avaldas ka lootust, et valitsus ja teised volitatud tööandjad, kes võtsid pärast augustikuist läbirääkimiste vooru aja maha, on teinud sisuka kodutöö, arvestanud nii TALO taotlust kui majandusprognooside sisu ning teevad homme parima pakkumise.

TALO jätkab homme valitsuse ja teiste volitatud tööandjatega oma liikmeskonna 2009. aasta palga alammäära ja palgatingimuste läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles