Lauri: välispoliitika ei ole minu teema

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas, Maris Lauri ja Toomas Hendrik Ilves Kadriorus.
Taavi Rõivas, Maris Lauri ja Toomas Hendrik Ilves Kadriorus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonda kuuluv endine rahandusminister, majandusanalüütik Maris Lauri, keda nähakse ühe võimaliku kandidaadina välisministri kohale, ütles, et välispoliitika pole tema teema.

Lauri ütles Postimehele, et ei ole võimalikule ministrikohale mõelnud, sest ministrikandidaadile peab ettepaneku tegema peaminister. «Välisteema ei ole minu teema, nii et sel juhul peaks olema hea põhjendus. Ma ei ole isegi selle peale mõelnud,» ütles Lauri napis kommentaaris.

Eelmises valitsuses viis kuud rahandusministrina töötanud Lauri kandideeris riigikogu valimistel Tallinna Mustamäe ja Nõmme valimisringkonnas ning kogus 4019 häält. Selle tulemusega sai ta riigikogus ringkonnamandaadi.

Samuti on võimalikuks peetud endise kauaaegse välisministri, praegu Euroopa Parlamenti kuuluva Urmas Paeti naasmist valitsusse. Paet ise ei soovinud seda võimalust täna kommenteerida, nentides vaid, et uue ministrikandidaadi osas on valikutegija Reformierakonna esimees.

Eelmise aasta sügisel välisministri kohalt lahkunud ja Euroopa Parlamenti suundunud Paet sai riigikogu valimistel isikumandaadi, kui pälvis Mustamäel ja Nõmmel 7868 valija toetuse.

Paeti nimetas Vikerraadio saates «Uudis+» tugevaks kandidaadiks Reformierakonna riigikogu fraktsiooni aseesimees Valdo Randpere, kes ise tooks uueks välisministriks hoopis praeguse haridus- ja teadusministri Jürgen Ligi. Seda, kas ka tema sooviks ministriks hakata, Randpere raadiosaates ei avaldanud.

Lääne-Virumaal kandideerinud ja 3170 häält saanud Randpere sai riigikokku ringkonnamandaadiga.

Varem ministriks asumisest keeldunud Reformierakonna aseesimees, eurosaadik Kaja Kallas ütles juba eile Postimehele, et peab seekord vastava ettepaneku saamist ebatõenäoliseks, sest ei kandideerinud riigikogu valimistel ja seetõttu puudub tal ka riigikogu mandaat. «Eelmise valitsuse koostamisel oli see põhiline argument,» ütles ta.

Reformierakonna juhatus peaks uue välisministri kandidaati arutama hakkama järgmise nädala reedel.

Erakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et uue välisministri otsingutel tuleb arvestada nii valijatelt saadud mandaati kui ka seda, et tegu oleks valdkondlikult tugeva eksperdiga. «Meil on julgeolekuolukord, mis eeldab ka valdkonna tundmist või vähemalt võimekust sellesse teemasse väga kiiresti sisse elada, nii et neid asju, mida kaaluda, on mitu,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles