Ministeerium teeb ettevalmistusi pagulaste valikukomisjonide loomiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüriast pärit migrandid Serbia-Ungari piiri läheduses
Süüriast pärit migrandid Serbia-Ungari piiri läheduses Foto: SCANPIX

Siseministeerium teeb ettevalmistusi meeskondade loomiseks, kes on abiks Eestisse vastuvõetavate pagulaste hindamisel ja välja valimisel.

Tiimide lähetamist ei ole veel otsustatud, aga nende koosseisude moodustamisega tegeletakse, ütles siseministeeriumi pressinõunik Toomas Viks BNS-ile. «Esmalt tuleb kokku panna meeskonna koosseis ja sellega ka tegeletakse. Vajalik on valikul kontrollida isiku tausta, ohtu julgeolekule ja avalikule korrale, rahvusvahelise kaitse vajadust, psühholoogilist seisundit ning kohanemise võimalikkust,» selgitas ta.

Viksi sõnul ei ole meeskondi veel kokku pandud, aga on loodud valmisolek selleks. Meeskonna suurus sõltub Viksi sõnul asjaoludest, aga ilmselt 4-6 inimest ning lisaks tõlgid. Meeskonnad on planeeritud komplekteerida olemasolevate töötajate baasil ning vajadusel kaasatakse eksperte väljaspoolt.

«Tuleb ära oodata poliitilised kokkulepped ja siis on selge raamistik, milles tegutseda,» lisas Viks.

Möödunud nädalal Brüsselis toimunud erakorralisel Euroopa Liidu siseministrite kohtumisel kinnitati Euroopa Ülemkogu otsus 60 000 pagulase abistamiseks ning tehti vahekokkulepe, mille järgi võtab Eesti esimeses etapis vastu 150 Vahemere kriisi pagulast. Ümberpaigutamise raames võtab Eesti vastu 130 ja ümberasustamise raames 20 pagulast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles