Ühispöördumine: piimandussektor vajab 21,5 miljonit eurot riigiabi

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Põllumeeste Keskliit, Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Eesti Piimaliit saatsid täna valitsusele ja riigikogule pöördumise, paludes 21,5 miljonit eurot abi.

«Eesti põllumajandus- ja piimatootjate esindusorganisatsioonid nõuavad valitsuselt kriisiabimeetmete rakendamist ja piimasektori toetamist siseriiklikest vahenditest,» seisis pöördumises. Piimandussektori jätkusuutlikkuse ja arenguvõime kindlustamiseks küsitakse tuleva aasta eelarvest 21,5 miljoni euro suurust abi üleminekutoetuste maksmiseks.

Pöördumise kohaselt on Eesti ettevõtete piimatootmisvõime tõsises ohus ning tänaseks on piimakari vähenenud ligi kümnendiku võrra. «Piimatootmise allakäik annab valusa löögi kogu riigi majandusele, ekspordile ja töökohtadele nii maapiirkondades kui linnades,» põhjendas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja piimatoimkonna ja Eesti Piimaliidu esimees Jaanus Murakas riigipoolse abi vajalikkust.

«Pikaajaline kriis nii sealiha- kui piimaturul ja sealihatootmist ohustav Aafrika seakatk on Eesti põllumajandussektori viinud olukorda, millest võib kujuneda viimaste kümnendite üks tõsisemaid katsumusi Eesti põllumajandusele,» märkis ka Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus. «Olukorra leevendamiseks peab valitsus kiirelt ja otsustavalt sekkuma,» lisas ta.

Murakas tõi riigile eeskujuks piimandussektoritega seotud ettevõtted, nagu näiteks pangad ja sisendite tarnijad, kes on pikkade maksetähtadegadega juba aasta aega abiks olnud. «Kahjuks pole sarnast tuge ja mõistmist leitud valitsuselt,» sõnas ta.

Abivajaduse põhjustab piimahinna langus eksportturgudel: «või, juustu, lõssi-, piima- ja vadakupulbri hinnad on aastaga langenud kuni 38 protsenti, turuhinnad on väga madalad juba pikemat aega,» kirjutati pöördumises. «Põllumajandusettevõtetele on piima müügist aastaga tekkinud 42 miljoni euro suurune kahju, piimaturu olukorra paranemist pole lähiajal oodata ja turuosalised kardavad lähikuudel piimaturu jätkuvat langust.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles