Politsei pidas kinni paadunud kurjategija

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
34-aastane Aleksei.
34-aastane Aleksei. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei pidas kinni 34-aastase Aleksei, keda kahtlustatakse juulikuus toimepandud vargustes Pirita linnaosas. Kohtu loaga võeti Aleksei nädalavahetusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Politsei kinnitusel on Aleksei näol tegu retsidiivse kurjategijaga, keda on varasemalt erinevate kuritegude eest korduvalt karistatud.

Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude teenistuse vanema Toomas Jervsoni sõnul on antud juhtum hea näide sellest, kui oluline on anda kuriteost politseile teada. Politseile on abiks igasugune informatsioon ning kindlasti tuleks alati teatada ka sellistest juhtumitest, kus esinevad kuriteole viitavad tunnused, näiteks on lõhutud ukselukk ja käidud inimese eluruumides, nentis Jervson.

«Politseid tuleks teavitada ka nurjunud kuriteokatsetest, mis mingil põhjusel, näiteks omaniku sekkumise tõttu, on jäänud lõpule viimata. Üldiselt ei ole see juhtunud kurjategija tahtel, mis tähendab, et suure tõenäosusega jätkab ta oma tegevust ja leiab uusi ohvreid,» rääkis ta.

Politseile on abi nii pealtnägijate isikukirjeldusest kui ka igasugusest informatsioonist kurjategija käekirja ning tegutsemispiirkonna kohta. Neid infokilde koos analüüsides võib politsei jõuda oluliste juhtlõngadeni ning omakorda kurjategija tabamiseni.

«Meie tööpraktikas on tulnud ette ka selliseid juhtumeid, kus esmapilgul tundub majaomanikule, et polegi midagi varastatud, hiljem avastatakse, et siiski on,» sõnas Jervson, kelle sõnul tuleb sellistel juhtudel säilitada sündmuskoht ja koheselt politseisse helistada ning siis antakse juba edasised juhised. Politseile on väga oluline algse sündmuskoha säilimine, et koguda jälgi ning asitõendeid.

Inimeste omavaheline infovahetus, kodanike aktiivsus ja huvi enda ümber toimuva suhtes on igati tervitatav, kuid sellegipoolest tuleks igasugusest kuriteole viitavast kahtlusest või informatsioonist esmalt teada anda politseile, toonitas Jervson.

«Informatsioon peab avalduse näol politseini jõudma ja vaid siis saab politsei asja uurima hakata ning segamatult juhtumi täpsemaid asjaolusid välja selgitada, et võimalikule kurjategijale jälile jõuda. Kodanike omaalgatuslik lahendamine ei aita uurimisele kaasa,» lisas ta.

Kuna Aleksei näol on tegemist retsidiivse kurjategijaga, kes on varasemalt korduvalt karistatud erinevate kuritegude eest, siis on politseil alust arvata, et mehega võib olla seotud teisigi kuriteo episoode. Seetõttu palub politsei kõigil, kel on infot pildil oleva mehe kohta, anda sellest teada telefoninumbril 612 4347 või kirjutada e-posti aadressil varavihje@list.politsei.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles