Eesti jalgpalluritel tuleb häbi taluda, see üle elada ja siis edasi minna

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise väravavaht Pavel Londak oli koos kaitseliiniga kolmapäeva hilisõhtul platsil üks õnnetumaid kujusid.
Eesti koondise väravavaht Pavel Londak oli koos kaitseliiniga kolmapäeva hilisõhtul platsil üks õnnetumaid kujusid. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti jalgpallikoondise peatreener Tarmo Rüütli tunnistas pärast EM-valikmängus saadud hävitavat 0:7 kaotust Bosnia ja Hertsegoviinalt, et kaitseliiniga on probleeme.


Eesti jalgpallikoondis on viimastes mängudes proovinud mängida rohkem palliga ning rõhuda rünnakutele, kuid paraku pole sellest tulu tõusnud ning vastased on eestlaste uimase kaitseliini kontrarünnakutega puruks tulistanud. Seda et kaitse on tõepoolest saanud Eesti hetke nõrgimaks kohaks, tunnistas ka Rüütli.


«Paar viimast mängu on seda selgelt näidanud,» sõnas Rüütli.  «Samas on meie vastasteks olnud ründajad, kes mingit kontakti ei väldi. Rammivad nagu taraaniga läbi seina. Puhtfüüsiliselt jäime alla, pole kahjuks valida. Küll aga ei ole see mingi vabandus. Praegune seis on igas mõttes kole ja häbiväärne. Paraku tuleb häbi taluda, see üle elada ja edasi minna.»


Patustajad jätkavad


Rüütli ei kippunud samas ette ruttama teatega, et suuremaid patuoinaid tulevikus enam koondisesärgis näha ei saa, sest mängijate arv on nii väikses riigis piiratud.


Ta tunnistas näiteks, et Bosnia ja Hertsegoviina vastu keskkaitsja kohustusi täitnud Taavi Rähn küll eksis lubamatult palju, kuid samas poleks tänu Raio Piiroja ja Andrei Stepanovi vigastustele Eestil teist nii suure kehaga mängijat väljakule samale positsioonile panna olnud.


«Raske niimoodi lahmida, kes edaspidi koosseisust kaob, kuna väikse riigina peame leppima sellega, et siinne valik on kesine,» selgitas Rüütli. «Tihtipeale meil lihtsalt pole muid variante kui nõrgemapoolsed.»


Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak sõnas eile, et Rüütli koondise etteotsa toomise üks põhjusi oli just see, et ta paneks meeskondliku kaitsemängu tööle, mis tal arvestades Euroopa klubikarikamänge Eesti meistermeeskonna FC Levadia lootsina päris hästi õnnestus. Rüütli tunnistas, et päris kõik, mis algselt plaanitud, ei ole õnnestunud, kuid koondise ja klubi juhtimist ta siiski omavahel võrrelda ei soovinud.


Tõmbutakse kaitsesse


Klubi juhendamine toimivat Rüütli sõnul natukene teistmoodi, kuna mängijad ja treener veedavad palju pikemalt koos aega – treenitakse praktiliselt iga päev ning peetakse üliolulisi treeningmänge. Koondisega olevat lood keerulisemad, kuna koosveedetud aeg jääb tihtipeale lühikeseks.


«Päris nii ei ole, et orkestrijuht annab noodi kätte ja kõik töötab laitmatult,» märkis Rüütli. «Kui ikka mõni ei valda pilli, siis ei ole midagi teha. Praegu veel ei ole mul kõik õnnestunud.»


Samas tunnistas ta, et polnud Levadia eesotsas olles nii tugevate ründajatega pidanud tegemist tegema – näiteks Twente ja isegi Newcastle sellele tasemele ei küündinud.


Mäng Zenicas lõppes kohaliku aja järgi kell veerand 11 ning koondislased alustasid Eesti poole liikumist juba järgmise päeva varahommikul kell neli.


Kuna aeg olnud napp, siis Rüütli ei olnud jõudnud veel vigu põhjalikumalt analüüsima asuda, kuna treeneri sõnul tuleb selliseid asju teha värske peaga.


Samas tunnistas ta tagasi vaadates, et kahe mänguga endale lastud kümnest väravast oleksid parema tegutsemise juures vähemalt pooled võinud ära jääda.
«Meie mängijad tegid liiga palju personaalseid eksimusi,» tunnistas Rüütli. «Näiteks Belgia vastu olid kõik kolm väravat välditavad ning Bosnia ja Hertsegoviina vastu ka vähemalt esimesed samapalju.»


Mis puutub Bosnia ja Hertsegoviina hävitustöösse, siis Rüütli sõnul sai määravaks puuriluku Pavel Londaku jäme viga. Kuigi esimene poolaeg lõpetati kaheväravalises kaotusseisus, leidis Rüütli sealt ka midagi positiivset.


«Mäng oli avatud, vahepeal isegi kontrollisime asjade käiku. Saime paar korda isegi ohtlikult löögile,» rääkis Rüütli. «Kõik hakkas muutuma, kui lasime iseendale esimesel poolajal tobedatest eksimustest ära lüüa. Kui Londaku eksimus seiskuks 0:3 meie poolt vaadatuna, toimus mõningane äravajumine. Oli selline tunne, et hoiad küll kivi pikka aega mäe peal, kuid lased kogemata veerema ning enam pidama ei saagi.

Edaspidi puudub mingisugunegi ründeteravus ning söödud ei jõudnud enam ette.»
Rüütli kinnitas veel, et edaspidi proovib Eesti koondis mõnevõrra rohkem kaitsest lähtuda, tõmbuda oma poolele ning passida võimalusi. Liiga võrdselt endast tugevamatega madistada võiks jällegi tähendada hävingut.


Kuigi pärast kahte mängu on seis pehmelt öeldes masendav, ei karda Rüütli, et oktoobris kodus Hispaaniat ja Türgit vastu võttes on tal mehi raske motiveerida.
«Kõik kohtumised algavad endiselt seisult 0:0 ning näiteks valitseva Euroopa meistri Hispaaniaga kohtumine peaks juba iseenesest motiveerima,» arvas Rüütli.

Hinded eesti koondisele *

Pavel Londak

Enar Jääger

Alo Bärengrub

Taavi Rähn

Ragnar Klavan

Aleksandr Dmitrijev

Martin Vunk

Joel Lindpere

Konstantin Vassiljev

Ats Purje

Andres Oper

VAHETUSED:

Kaimar Saag

Dimitri Kruglov

Mihkel Aksalu

* siin peaks olema Eesti koondislaste hinded, kuid sellise mängu järel pole midagi hinnata.

JALGPALL


MM-valikmängude 2. vooru tulemused
1. grupp: Rootsi–Ungari 2:1, Albaania–Malta 3:0, Portugal–Taani 2:3
2. grupp: Moldova–Iisrael 1:2, Läti–Kreeka 0:2, Šveits–Luksemburg 1:2
3. grupp: San Marino – Poola 0:2, Sloveenia–Slovakkia 2:1, Põhja-Iirimaa–Tšehhi 0:0
4. grupp: Venemaa–Wales 2:1, Aserbaidžaan–Liechtenstein 0:0, Soome–Saksamaa 3:3
5. grupp: Türgi–Belgia 1:1, Bosnia ja Hertsegoviina – Eesti 7:0, Hispaania–Armeenia 4:0
6. grupp: Andorra–Valgevene 1:3, Kasahstan–Ukraina 1:3, Horvaatia–Inglismaa 1:4
7. grupp: Fääri saared – Rumeenia 0:1, Leedu–Austria 2:0, Prantsusmaa–Serbia 2:1
8. grupp: Montenegro–Iirimaa 0:0, Itaalia–Gruusia 2:0
9. grupp: Makedoonia–Holland 1:2, Island–Šotimaa 1:2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles