Eesti kaalub burka kandmise keeldu

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burkades mosleminaised.
Burkades mosleminaised. Foto: SCANPIX

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna tegi eile valitsuse kabinetinõupidamisel ettepaneku kehtestada Eestis burkade ja muude nägu varjavate riietusesemete kandmise keeld avalikus ruumis, et ennetada teistes Euroopa riikides tekkinud probleeme.

Valitsuskabinet andis eile justiitsministeeriumile ülesande analüüsida erineva kultuuritaustaga lõimumisega seotud probleeme. Ühe konkreetse ettepanekuna käis Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Margus Tsahkna välja nägu katva riietuse keelamise.

«Reeglid tuleb kehtestada enne, kui hakkavad tekkima sarnased küsimused ja probleemid, mis on eri Euroopa riikides seoses kultuuriliste eripäradega tekkinud. Tagantjärele on nende teemade reguleerimine väga keeruline. Mis puudutab näokatete kandmist avalikus ruumis, on meie ühiskonnale omane, et inimesed on tuvastatavad,» ütles Tsahkna Postimehele.

Ta märkis, et kui kehtivad konkreetsed turvalist keskkonda säilitavad reeglid, on see aus nii Eesti inimeste kui ka Eestisse saabuvate inimeste puhul, kes teavad siin kehtivat korda. Nägu varjava riietuse kandmine avalikus ruumis tuleks reguleerida korrakaitseseaduse muudatusega.

Tsahkna meenutas, et mujal Euroopas, näiteks Prantsusmaal on sarnaseid probleeme üritatud tagantjärele reguleerida, mis on toonud endaga kaasa probleeme.

Tsahkna sõnul ei ole praegu Eestis elava islamikogukonnaga sarnaseid probleeme ja seni ei ole kedagi nähtud näokattega ringi liikumas.

Justiitsministeerium sai valitsuskabinetilt ülesande koostada analüüs teistsuguse kultuuritaustaga inimeste Eestisse tulekuga seotud võimalikest probleemidest. Nägu varjava riietuse keelustamine oli üks paljudest teemadest, mida ministeerium seoses sellega analüüsib. Dokumendi koostamisel on kavas arvestada ka teiste Euroopa riikide kogemust sarnaste küsimuste lahendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles