Reformierakond arutas kolme võimalikku presidendikandidaati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna juhatus
Reformierakonna juhatus Foto: Sander Ilvest / Postimees

Reformierakonna juhatus arutas täna esmakordselt valmistumist aasta pärast toimuvateks presidendivalimisteks, Postimehe andmetel käidi arutelu käigus võimalike kandidaatidena välja kolm inimest.

Postimehe andmetel nimetati juhatuse koosolekul nii erakonna auesimeest ja Euroopa Komisjoni endist asepresidenti Siim Kallast, parteitut välisministrit Marina Kaljuranda kui ka europarlamendi saadikut Urmas Paeti.

«Mingisugust sisulist arutelu nimede teemal ei olnud, aga mõned juhatuse liikmed seal mõningaid nimesid nimetasid küll,» ütles pärast koosoleku lõppu Urmas Paet. Küsimusele, kas tema nimi oli üks väljakäidud võimalikest presidendikandidaatidest, vastas ta tagasihoidlikult: «Korra vist kõlas, jah».

Paeti sõnul oli täna pigem juttu sellest, milline peaks erakonna sees üldse olema see protseduur, mis kindla presidendikandidaadini viiks. «Siis, kui jõuab kätte see aeg, kui me oleme Reformierakonnas otsustanud, kuidas me hakkame kandidaate välja selgitama, siis sellest järgmine samm on see, kes üldse oleksid valmis kandideerima. Praegu veel ei ole see aeg,» ütles Paet.

Küsimusele, kas ta kavatseb siis Reformierakonna sees presidendikandidaadiks kandideerida, vastas Paet, et täna pole veel kuhugi kandideerida ja pole vaja ka vastavat otsust teha. «Eks kui see kunagi välja kuulutatakse, eks siis tuleb otsustada. Ma arvan, et kõik asjad omal ajal.»

Nii Siim Kallase kui Marina Kaljuranna käest on varem korduvalt küsitud, kas nad oleksid vastava ettepaneku korral valmis kandideerima presidendiks. «Ma olen täna välisminister ja püüan seda tööd võimalikult kaua ja võimalikult hästi teha,» vastas Kaljurand näiteks viimati sellesisulisele küsimusele Postimehe online-intervjuus. Ka Siim Kallas ei ole presidendiks pürgimist kordagi otseselt välistanud.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles pärast juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et juhatus arutas, kuidas jõuda erakonna kandidaadini presidendivalimistel. Tema sõnul oli see alles esimene arutelu, kus kaugeleulatuvaid otsuseid ei tehtud.

«Selge on see, et kui pisut enam kui aasta pärast on juba presidendivalimised, siis peab ka Eesti suurima parlamendifraktsiooniga erakond mõtlema selle peale, kuidas saada Eestile võimalikult väärikas president ja milline on see kord, kuidas jõuda kandidaatide esitamiseni,» lausus ta.

Rõivase sõnul sai erakonna peasekretär täna ülesande töötada juhatuse arutelu põhjal välja kandidaatide esitamise kord. «Meie erakonnas on tavaks see, et tuleb seda teha võimalikult laialt erakonna liikmeid kaasates, et oleks erakonna liikmetel võimalus ka endal sõna sekka öelda ja ise kandidaate esitada,» ütles ta.

Rõivas lisas, et erakonna jaoks ei ole eraldi eesmärk, et järgmine president tuleks tingimata Reformierakonnast. Seda, kas tuleva aasta augustis valitav riigipea kuulub Reformierakonda, mõnda muusse erakonda või ei kuulu ühtegi erakonda, näitab tema sõnul aeg.

«Küll aga on meie huvi see, et meil oleks võimalikult tugev president, ja kindlasti soovime selles protsessis kaasa rääkida. Samas ei ole ka kahtlust, et Reformierakonnal on ka endal väärikaid liikmeid, kes presidendiametisse sobiks,» ütles ta pärast kolm tundi kestnud juhatuse koosolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles