Ratas: kosmeetilised muudatused võimulepet ei päästa

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Keskerakond

Opositsioonilisse Keskerakonda kuuluva riigikogu aseesimehe Jüri Ratase sõnul on olemasolev võimulepe ebaõnnestunud ning sisuliste muutuste sisseviimiseks tuleks koostada täiesti uus alusdokument või moodustada järgmine valitsus.

«Eesti rahvaarv väheneb iga päevaga, majanduskasv on pidurdunud ning maapiirkondade ääremaastumine süveneb,» ütles Ratas Keskerakonna teatel. «Tänane koalitsioonileping sisaldab rohkesti ilukõnet, kuid ei paku sõlmprobleemidele ühtegi reaalset lahendust,» leidis ta.

Ratase hinnangul on sotsiaaldemokraatide algatus valitsusleppe ülevaatamiseks igati tervitatav, kuid kindlasti ei piisa üksikutest kosmeetilistest täiendustest. «Märksa õigem oleks tunnistada esialgne kokkulepe ebaõnnestunuks ning alustada puhtalt lehelt,» sõnas Ratas.

«Enne valimisi lubasid kõik erakonnad tegeleda palgavaesuse ja ühiskondliku ebavõrdsuse vähendamisega, räägiti tulumaksuvaba miinimumi kahekordistamisest ja laiaulatuslikust maksureformist, samuti kõrgemast alampalgast,» tuletas Ratas meelde. Tema sõnul plaanib valitsus praeguse kava kohaselt tõsta maksuvaba tulu 10-16 euro kaupa aastas, mis suurendab palgasaajate kuusissetulekut kahe-kolme euro võrra. «Tegu on sümboolse tõusuga, mis ei paranda tööinimese sissetulekut,» lisas ta.

Lisaks mõistavad Ratase sõnul kõik tänased parlamendierakonnad põhimõtteliste muutuste möödapääsmatust, seda nii maksunduses kui ka majandus-, regionaal-, ja sotsiaalpoliitikas. «Seega on mitmeid võimalusi senisest tegusama enamusvalitsuse moodustamiseks, kuid eks lähikuud näitavad, millised poliitilised jõud soovivad Eesti elu reaalselt edendada ning kes eelistavad valitud mugavuskursil «kindlalt edasi» tiksuda,» lõpetas Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles