Toorpiima kokkuostuhind tõusis aastaga 42 protsenti

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim.
Piim. Foto: SCANPIX

Statistikaameti hinna- ja palgastatistika osakonna juhataja Viktoria Trasanov rääkis, et toorpiima kokkuostuhind on alates läinud aasta suvest pidevalt tõusnud - ja seda koguni 42 protsenti.

Sama tendentsi on Trasanovi sõnul näidanud ka toorpiima eksport.

Kui Eestis ja Lätis on piimatoodete hinnad tõusnud, siis Soomes vastupidi langenud. Trasanovi sõnul on põhjuseks Soomes toiduainetele kehtestatud käibemaksu langus 17lt protsendilt 13le.

Trasanovi sõnul tuli euroga liitumiseks vajaliku inflatsioonikriteeriumi täitmise nõudega kaasa kõrgendatud tähelepanu tarbijahinnaindeksitele, mis püsib kindlasti ka pärast euro käibeletulekut. Alates euroga liitumisest tuleb Euroopasse edastada tööstustoodangu tootjahinnaindeks ja impordihinnaindeks eraldi eurotsooni ja mitte-eurotsooni kohta.

2011. aasta lõpuks tuleb lisaks juurutada eluaseme omamise ja soetamisega seotud hinnaindeksid. Ressurssi ootavad veel seni juurutamata äriteenuste hinnaindeksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles