Galerii: Toompeal kogunes 20. Augusti Klubi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu Valges saalis toimus täna 20. Augusti Klubi pidulik aastakoosolek.

Peaminister Taavi Rõivas ütles koosolekul, et see, et Eesti vabariik on olemas sellisena, nagu teda täna tunneme, et meil on võimalus taas vabana oma maal elada ja iseseisvat riiki edasi ehitada ning meil on omaenda Eesti vabariigi valitsus ja kõik riigile vajalikud institutsioonid, on saanud alguse klubi liikmete tehtud otsusest 20. augustil 1991. aastal.

«Teie toetasite Eesti vabariigi tema õigusliku järjepidevuse kindlale alusele ning sellest ajast oleme saanud minna ainult edasi. Teie lõite võimaluse kanda edasi Eesti vabariiki ja luua teda uueks iga päev,» ütles ta.

Rõivas kutsus 20. Augusti Klubi liikmeid praegugi aktiivselt kaasa mõtlema ja ütlema Eesti elu kujundamisel sõna sekka. «Lugupeetud klubi liikmed, olete 24 aastat tagasi teinud ära suure ja sihikindla töö, mille krooniks oli 20. augusti otsus. Kuid teie töö riigiehitusel pole veel tehtud. Eesti vabariik vajab teie panust ka täna, homme ja ülehomme,» märkis ta.

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas ütles, et 69 julge riigimehe ja -naise tegevus Eesti omariikluse taastamisel on hindamatu. Tema sõnul seisid nad otsustavatel hetkedel vapralt eesrindel, riskides oma kodumaa vabaduse nimel kõigega.

«Eesti vabadus sai juured alla ligi sajandi eest, kuid tema kasv peatati vägivaldselt enam kui 50 aastaks. 20. Augusti Klubi liikmete toel on meie demokraatlik riik uusi kõrgusi püüdmas ning iga järgmise põlvkonna kohustus on Eesti vabadust hoida ja väärtustada,» ütles Ratas koosolekul.

Piduliku koosoleku eel asetasid klubi liikmed lilli Toompea nõlval asuva 20. augusti mälestuskivi jalamile.

20. Augusti Klubi ühendab ülemnõukogu liikmeid, kes hääletasid 1991. aasta 20. augustil Eesti iseseisvuse väljakuulutamise poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles