Pildid: Ferdinand Veike saadeti viimsele teekonnale

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Jaani kirikus saadeti täna viimsele teele nukunäitleja- ja lavastaja, nukuteatrikunsti eestvedaja Ferdinand Veike.

Veike lahkus 14. augusti hommikul, 90-aastasena.

Ferdinand Veike suunas, juhtis ja koolitas tunnustatud teatrikunstnikuna aastakümneid Eesti nukuteatri arengut ning nukunäitlejate ja -lavastajate järeltulevaid põlvkondi.

Eesti Riikliku Nukuteatri rajaja ja pikaaegne juht Ferdinand Veike sündis 13. novembril 1924. Nukuteatri kunstilist tegevust juhtis Ferdinand Veike kuni aastani 1980.

Oma esimese nukulavastuse tegi ta 1948. aastal Draamateatris, tuues publiku ette Helmut Vaagi nukunäidendi «Reinuvader Rebane».

Nukuteatri peanäitejuhina tõi Ferdinand Veike lavale üle 80 lavastuse. 1962. aastal asutas Ferdinand Veike nukuteatri (tollase nimega Eesti Riiklik Nukuteater) juurde Teatriühingu õppestuudio nukuosakonna, mille õpilastest kujunes Eesti nukunäitlejate ja -lavastajate raudvara. Tähtsal kohal tema lavastajatöös olid algupärandid, klassikalised muinasjutud ja folkloor. Nukuteatri sümbolnukuks kujunes pika ninaga puupoiss Buratino, kellele Ferdinand Veike andis kuju ja hääle.

President Lennart Meri andis Veikele 2001. aastal Valgetähe V klassi teenetemärgi. Ferdinand Veike oli Tallinna aukodanik, tema elutööd on tunnustatud Tallinna teenetemärgiga ja Tallinna teeneka kultuuritegelase preemiaga.

Veike pälvis Eesti Nuku- ja Noorsooteatri asutamise ja pikaaegse juhtimise eest eelmisel aastal Tallinna teenetemärgi, 2012. aastal omistati talle Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia, teatas Tallinna pressitalitus.

Veike sängitatakse oma perekonna juurde Pärnamäe kalmistule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles