Ajakirjanik: reformierakonna toetus on saavutatud suuremate sündmusteta

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Mumm / Postimees

Ajakirjanik Sulev Vedler ütles Vikerraadio saates «Rahva teenrid», et hämmastav on see, et Reformierakonna 41-protsendine toetus on saavutatud ilma suurema sündmuseta.


«Euro ei ole veel meieni jõudnud. Meieni on jõudnud pigem eurotuleku negatiivsed küljed. Meil räägitakse kogu aeg, et euro toob kaasa hinnatõusu, aga Reformierakonna populaarsus tõuseb,» ütles Vedler.

Vedleri sõnul oli Reformierakonna populaarsus sama kõrge 2007. aasta teisel poolel, mis oli seotud pronkssõduri sündmuste järellainega. «Siis oli toetus isegi 45 protsenti, mis oli tipp. Praegu ei ole meil olnud aga ühtegi plahvatuslikku sündmust,» ütles Vedler.

BNSi tellitud TNS Emori uuringu kohaselt kasvatas erakondade reitingu edetabelis kindlalt juhtiv Reformierakond oktoobris oma populaarsust 41 protsendini. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli oktoobris 39 protsenti.

«39 protsenti inimestest, kes pole otsustanud, kelle poolt oma hääle annavad, on tõesti väga suur hulk ja seda seltskonda võib ka mustaks hobuseks nimetada,» rääkis Eesti Ekspressi ajakirjanik Heidit Kaio.

Kaio arvas, et Reformierakonna populaarsuse tõusu põhjuseks võib olla majanduses toimunud teatav õgvenemine. «Töötute hulk ei ole vähenenud, aga on tekkinud teatav optimism. On tunne, et mingi raha on liikuma hakanud, firmades on kergem hingata. Lisaks üldisele õgvenemise tundele mõeldakse, et oh nemad (Reformierakond – toim.) aitasid meid siit kuiva jalaga välja,» sõnas Kaio.

Kaio süüdistab natuke ka valitsusmeelset ajakirjandust, läbi mille ei tunnetata päriselt raskustes inimeste taaka. «On peresid, kelle elu on tänu eelarvetasakaalu iga hinna eest säilitamise tõttu kaotanud oma kodud ja on muidu väga raskes seisus. Me ei ole seda ajakirjanduse kaudu piisavalt näinud,» rääkis Kaio.

Miks aga siiski annaksid nii paljud oma hääle just Reformierakonnale? Saatejuht Aarne Rannamäe arvas, et kellegi poolt peab ju valima ning kuna teised erakonnad on sedavõrd nõrgad, siis reformikad eralduvad nendest kui tugev ja ühtne erakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles