Memoriaal räägib sümbolitega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu tõuseb Manhattani kohale, mille taevast valgustavad igal ööl ohvrite mälestuseks üles suunatud kaks sinist valgussammast.
Kuu tõuseb Manhattani kohale, mille taevast valgustavad igal ööl ohvrite mälestuseks üles suunatud kaks sinist valgussammast. Foto: Reuters / Scanpix

«Me ei unusta kunagi,» seisis Pentagon Memoriali (USA kaitseministeeriumi ründamisel hukkunute mälestusmärk – toim) avamise ja mälestustseremoonia ajal suurel ekraanil. American Airlinesi lend number 77 Pentagoni sissesõitmisel hukkunud 184 inimese lähedastel on lõpuks koht, kus armastatud inimesi mälestada.


Memoriaal mälestab iga ohvrit isiklikult. Kogu piirkond on ohvrite vanuse järgi kujundatud. Ümbritseva painutatud seina kõrgus varieerub kolmest tollist 71ni, märkides noorimat ja vanimat hukkunut. Nii kolmeaastane Dana Falkenberg kui ka 71-aastane endine mereväekapten John D. Yamnicky sen olid lennukis, mis Pentagoni seina rammis.


«Kui saime teada, et seal kaotas oma elu viis last, andis see tõelise ideesädeme,» ütles disainer Keith Kaseman.


Igale inimesele on tema nimega pink, mille all väike tiik ja oma puu. Kõik graniidiga kaetud pingid on suunatud itta, kust lennuk tuli. Nimede asukoht pingil sõltub sellest, kas inimene asus surmahetkel majas või lennukis. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles