Põgeniketulva korral käivituks Eestis hädaolukorra seadus

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Saksamaal. Pilt on illustratiivne
Migrandid Saksamaal. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Kui Eesti piirile tekiks suur põgenikesurve, siis käivituks Eestis hädaolukorra seadus: sotsiaalministeerium majutaks sisserändajad näiteks erinevate koolide võimlatesse ja politsei- ja piirivalveamet (PPA) taastaks piirikontrolli.

Piirikontrolli tugevdamine mitmes Euroopa riigis, eriti Ungaris, Austrias ja Saksamaal, on tekitanud arvamusi, et nüüd võivad põgenikevood valida uue liikumistee Skandinaaviasse. Eilses «Aktuaalses Kaameras» ütles siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Janek Mägi, et praegu oleks ennatlik rääkida, et see uus tee võiks kulgeda läbi Eesti, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset Kaamerat».

Sotsiaalministeeriumi kohalike omavalitsuste teenuste ja toetuste juht Triin Raag ütles, et praegu suudetakse põgenikele tagada hädavajalikke teenuseid ühe-kahe ööpäeva jooksul, ent kui on näha, et surve järjest suureneb, siis võetakse kasutusele muud paindlikud lahendused, nagu näiteks erinevate koolide võimlate või lastelaagrite kasutuselevõtt.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on PPA põgenikega tegelemiseks valmis, lisades, et vajadusel suudetaks ajutiselt taastada piirikontroll, sest aasta tagasi tehti seda kogu välispiiri ulatuses ka seoses USA presidendi Barack Obama viisidiga Eestisse, ja et olukorrast lähtuvalt saaks politseinikele piirile appi minna ka kaitseliitlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles