Keskerakond ja Rahvaliit: presidenti võiks otse valida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas rahvas peaks saama presidenti otse valida?
Kas rahvas peaks saama presidenti otse valida? Foto: Elmo Riig / Sakala

ETV saates «Foorum» rääkisid nelja suurema erakonna esindajad presidendivalimistest ning tutvustasid ka oma vaateid riigipea otsevalimise võimalusele.

IRLi esindaja Mart Nutt rääkis, et kuna Eesti on parlamentaarne riik, siis meile otsevalimine ei sobi. «Presidendi otsevalimine sobib kokku presidentaalse riigimudeliga, kus täidesaatev võim kuulub presidendile, aga Eesti on parlamentaarne riik,» märkis Nutt.

«Esimene küsimus pole mitte see, kas valida otse või kaudselt, vaid see, kas me tahame presidentaalset või parlamentaarset riiki ja kui jääme parlamentaarse juurde, siis minu meelest meil pole mingit põhjust presidenti otse valida,» rääkis ta.

Ka reformierakondlane Tõnis Kõiv rõhutas, et põhiseaduse järgi on presidendi valimine parlamendi ülesanne. «Mina olen täiesti veendunud, et 2011. aasta presidendivalimistel saab riigikogu oma ülesandega hakkama,» ütles ta.

Keskerakonna esindaja Evelyn Sepp ja Rahvaliitu kuuluv Andrus Blok leidsid aga, et Eestis võiks presidenti otse valida.

«Otsevalimised oleksid kahtlemata demokraatlikumad, me oleme ju demokraatlik riik ja miks ka mitte. Rahvaliit on seda päris tihti väljendanud, et pole vaja rahvast karta, nad on meie inimesed ja me valime ju ikka Eesti rahvale presidenti,» rääkis Blok.

Ka Sepp väljendas seisukohta, et otsevalimiste puhul arvestataks rahva tahet rohkem.«Eesti inimesed ihalevad kaasatust ja osalust ja mitte poliitilist teatrit, mis toimub neist kõrgel ja kaugel,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles