PPA kaalub lisajõu saatmist Frontexi piirivalvemissioonile

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenik Lesbose saarel, taustal Frontexi kopter.
Süüria põgenik Lesbose saarel, taustal Frontexi kopter. Foto: SCANPIX

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) ei ole veel otsustanud, kas vastata jaatavalt piirivalveagentuuri Frontex palvele, mille kohaselt vajatakse piiride valvamisel ja põgenike tausta kontrollimisel lisajõudu.

Euroopa Liidu piirivalveagentuur Frontex teatas reedel, et palub Euroopa välispiiride valvamiseks lisajõudu, kokku 775 piiriametnikku. «Aasta algusest saati on Kreekasse ja Itaaliasse saabunud üle 470 000 migrandi. Ükski riik ei suudaks sellist rändesurvet üksi ohjeldada. On väga oluline, et kõik Euroopa Liitu saabujad oleksid põhjalikult registreeritud ja identifitseeritud,» ütles Frontexi juht Fabrice Leggeri pressiteate vahendusel.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) pressiesindaja Olja Kivistik sõnas Postimehele, et tegemist on agentuuri lisavajadusega ja PPA veel kaalub ametnike saatmise võimalusi. Sealjuures tõi ta välja, et septembri seisuga on meie ametnikud osalenud Frontexi ühisoperatsioonidel Kreekas, Itaalias, Hispaanias ja Bulgaarias.

«Kahel korral, jaanuaris ja veebruaris on merepiiride valvet toetatud kiirpaadiga, ühel korral on ühisoperatsioonil viibinud lennuk. Aasta ringi toetatakse maapiiride valvet Bulgaarias süsihappegaasidetektoritega ning piiri vaatlusseadmetega,» kirjeldas ta.

Frontex palus Itaaliasse ja Kreekasse juurde 670 inimest, kes aitaks põgenike isikuid kindlaks teha ja lisaks 105 inimest ELide välispiiridele. Reedel teatas agentuur, et Euroopa Liitu on tänavu ebaseaduslikult sisenenud umbes 630 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles