Venemaale pahane Karzai loodab siiski koostöö süvenemisele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaanidest narkosõltlased Kabulis Nejati rehabilitatsioonikeskuses.
Afgaanidest narkosõltlased Kabulis Nejati rehabilitatsioonikeskuses. Foto: SCANPIX

Afganistani valitsus tahab süvendada narkovastast koostööd Moskvaga, hoolimata president Hamid Karzai pahameelest Vene-USA narkoreidi üle, teatas täna Karzai pressiesindaja.


Möödunud nädalal korraldasid USA ja Venemaa Afganistanis vähemalt avaliku info kohaselt esimese ühise narkoreidi. Riigi idaosas Nangahari provintsis aset leidnud operatsioonil osales neli Vene agenti.

Pärast reidi tegi Karzai avalduse, kus mõistis selle vihaselt hukka, öeldes, et see toimus tema valitsuse loata ja rikkus Afganistani suveräänsust.

Vene ametnikud meenutasid Karzai teadet kommenteerides riikide kahepoolset narkovastase võitluse lepet ning seda, et Afganistanist pärineb 90 protsenti maailma oopiumist ja Venemaal sureb narkosurma igal aastal kümneid tuhandeid inimesi.

Karzai pressiesindaja Waheed Omer vastas seepeale, et lepe on küll olemas, kuid seal pole punkti, mis lubaks Vene sõjaväelastel Afganistanis tegutseda. «NATO poolt nelja Vene agendi saatmine sõjalisele operatsioonile Afganistanis rikub Afganistani suveräänsust,» ütles ta uudisteagentuuri AFP teatel.

«Me tahame häid suhteid Venemaaga, sest mõlemad riigid on narkootikumide poolt äärmiselt haavatavad,» lisas Omer. «Me loodame narkootikumide osas koostööd Venemaaga süvendada vastavalt kahepoolsele leppele.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles