Ringa Raudla: «Talendid koju» kampaania paneb kojutulekule mõtlema

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kampaania paneb kojutulekule vähemasti mõtlema.
Kampaania paneb kojutulekule vähemasti mõtlema. Foto: Liis Treimann

Neli aastat Saksamaal Erfurdi ülikooli doktorantuuris õppinud riigi rahanduse doktor Ringa Raudla sõnul ei tea ta oma sõpruskonnas kedagi, kes just «Talendid koju» kampaania pärast Eestisse tagasi tuleks, kuid kojutulekule mõtlema paneb see kampaania kindlasti.

«Lisaväärtus, mida talendid Eestile saavad anda, on Eesti kontekstis niivõrd palju suurem kui näiteks USAs või Saksamaal. Kui sa oled nutikas tegelane USAs, siis sa oled üks nutikas tegelane sadade seas,» rääkis Raudla Postimees.ee’le. Tema hinnangul saab Eestis riigi arengut mõjutada märgatavalt rohkem kui suurriikides.

Raudla ise otsustas tagasi Eestisse tulla osaliselt oma doktorantuuri stipendiumi lepingu tõttu, mis nägi ette, et pärast doktorantuuri naaseb ta kolmeks aastaks Eestisse. Samas oleks ta siia niikuinii tulnud: «Neli-viis aastat Saksamaal olles hakkas tekkima tunne, et ei saa enam täpselt pihta, mis Eestis toimub. Oma teadustöös tegelen ma paljus Eesti uurimisega ja tekkis tunne, et kuidas ma uurin Eestit, kui olen siia ise nii vähe nägu näidanud.»

Võrreldes Saksamaa teadusmaailmaga on Eesti teadlased rohkem omapäi. Raudla osutas, et Eestis ei ole tal mõne teema puhul partnereid, kellega teemat uurida ja arutada. «See tekitab natuke jõuetuse tunnet. Tahaks kusagil meeskonnas olla osa suuremast süsteemist,» lisas ta. Kuigi üldiselt öeldakse, et asendamatuid inimesi pole olemas, siis Eestis see ei kehti. «Eesti puhul on inimesi, keda ei ole võimalik asendada. Kui nad on ära läinud, siis ongi tühi auk ja mingisugune valdkond jääb arendamata või teema uurimata,» rääkis Raudla.

Praegu õpetab Ringa Raudla tudengeid Tallinna Tehnikaülikooli avaliku halduse instituudis, kus ta töötab vanemteadurina.

Käesoleval aastal käivitas Eesti kaubandus-tööstuskoda projekti «Talendid koju», mille raames soovitakse kodumaale tagasi tööle tuua andekaid noori, kes on läinud välismaale õppima või tööle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles