Soolakoorikus kala

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolakoorikus kala
Soolakoorikus kala Foto: Jaan Heinmaa

Kuuele
1 terve kala (roogitud, soomused ja lõpused eemaldatud), u 1,5 kg
sobib forell, lõhe, karpkala
4 potitäit erinevaid ürte (till, oregano, murulauk)
2 suuremat laimi või suurem sidrun, viilutatud
2 kg meresoola

Hapukoorekaste:
200 g hapukoort (või maitsestamata jogurtit)
0,5–1 sl mett
1 küüslauguküüs
pisut soola-pipart ja 2 sl hakitud värsket tilli
 

Eelkuumuta ahi 200 kraadini. Kuivata kala köögipaberiga nii seest kui ka väljast. Puista ürdid kala kõhtu, lao ürtide alla ja peale laimiviilud. Aseta mitmekordne tükk alumiiniumfooliumi ahjuplaadile ning puista korralik kiht soola fooliumile. Tõsta täidetud kala soolakihile ning puista ülejäänud sool kalale. Nüüd nirista 2–3 supilusikatäit vett üle kala soolale. Nii muutub sool ahjus tugevaks kihiks ja kala haudub omas mahlas väga maitsvaks. Küpseta ahjus 35 minutit. Lase ahjust võetud plaaditäiel pisut jahtuda ning eemalda siis ettevaatlikult pealmine soolakiht koos nahaga. Võta pintsel ja pühi liigne sool kalalihalt ära. Serveeri keedukartulite, tilli ja hapukoorekastmega. Kastmeks sega kõik ained kokku ja lase mõni minut maitsestuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles