Jüri Saar: enne piirilepingut tahaks Venemaalt selgeid seisukohavõtte Tartu rahulepingu kohta

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Saar
Jüri Saar Foto: Toomas Huik

Tartu ülikooli professor ja Vabaerakonna juhatuse liige Jüri Saar leidis ETV saates «Vabariigi kodanikud», et piirilepingut ei saa enne sõlmida, kui pole selgeks räägitud, miks Venemaale ikkagi Tartu rahuleping ei meeldi. Tartu rahuleping sätestab, et Vene riik tunnustab Eesti riiki eraldi riigina igaveseks ajaks igavesti.

Piirileppe sõlmimist mitte pooldav Saar selgitas, et varem oli üks põhilisi argumente piirileppe sõlmimise kasuks Venemaa areng teatud suunas, et Venemaa järjest vähem arvestab sellega, kuidas Lääs tema tegemistesse suhtub, vahendas ERRi uudisteportaal.

Saare sõnul näitavad vahepealsed sündmused, et kui meie suhted Venemaaga peaksid minema veelgi tulisemaks, siis ei ole piirileping praktiliselt mingi argument.

Ta tõi näiteks Ukraina sündmused ning lisas, et küsimus ei ole niivõrd erinevas suhtumises ajalukku, rääkides näiteks Tartu rahust, vaid ka olevikku ja tulevikku.

Tänases saates keskenduti Eesti-Vene piirileppele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles