Looduskaitse piirab Risti rabas matkaja liikumisvabadust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehtud novembri alguses Marimetsa matkarajal. Pildil siis värviline rabamaastik laugastega.
Tehtud novembri alguses Marimetsa matkarajal. Pildil siis värviline rabamaastik laugastega. Foto: Illimar Mätlik

Looduskaitsjad on hakanud Läänemaal Ristil Marimetsa rabas hoolikamalt linde kaitsma, nii et loodusesõbrad ja matkasellid enam raba südamesse, kus kaunimad laukad, ei pääsegi.

See ahistab Risti kandi inimeste liikumisvabadust. Nii ei pääse nad enam Marimetsa rabalaugasteni, neid ei lubata enam raba südamesse kohaliku looduse ilu nautima, vahendas Reporter.ee.

Ometi on aastakümneid rabalaukaid vaatamas käidud. Nüüd oleks nagu tükk kohalikku elu neilt lihtsalt ära võetud.

«Marimetsa rabas on plaanis lühendada olemasolevat matkarada. Matkarada on sinna rajatud mitmes etapis ja nüüd on uuringute käigus selgunud, et see on oluliselt mõjutanud rabalinnustikku. Pesitsevad kurvitsalised on raja lähedalt kadunud, pesitsevad kaugemal. Samas ei ole kaugemal kurvitsaliste arvukus tõusnud, mis tähendab seda, et kaitsealal on üldine arvukus langenud,» ütles keskkonnaameti spetsialist Marju Erit.

«Kindlasti on suurem ring atraktiivsem inimestele, aga me peame ka mõtlema looduskaitse eesmärkide peale. Ma usun, et inimesed ikka harjuvad selle edasi-tagasi rajaga, see ei ole ikkagi katastroof,» ütles Erit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles