Õiguskantsler: hooldekodu süüdistused nõunike aadressil on alusetud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler
Õiguskantsler Foto: Sander Ilvest

Õiguskantsleri kinnitusel on alusetud Pariisi Erihooldekeskuse süüdistused asutust kontrollimas käinud nõunike aadressil, ühtlasi kinnitas õiguskantsler, et hooldekodus avastati rida vajakajäämisi.

«On kahetsusväärne, et ühe erihoolekodu juhataja selle asemel, et vastata konkreetselt õiguskantsleri ettepanekutele, kuidas tagada erihoolekodus viibivate klientide inimväärsem kohtlemine, esitab alusetuid ja emotsionaalseid süüdistusi õiguskantsleri nõunike suhtes, kes kontrollkäigu läbi viisid,» ütles õiguskantsleri kantselei kommunikatsioonijuht Janek Luts BNSile.

Tema sõnul on õiguskantsleri ülesanne kontrollida erihooldekodu, psühhiaatriahaigla, erivajadustega õpilaste kooli, üldhooldekodu, lastekodu ja muu järelevalvealuse asutuse tegevust. Nendes asutustes viibivad inimesed ei ole üldjuhul vabad sealt lahkuma, sageli ei suuda nad ise oma õiguste eest seista.

«Kontrollkäike neisse asutustesse korraldatakse üldjuhul ette teatamata, et tagada kontrollkäigu objektiivsus. Seda tüüpi kontrollkäikude metoodika kohaselt jälgitakse asutuse igapäevategevust sellesse sekkumata. Vajadusel küsitletakse asutuses viibivaid inimesi ja töötajaid,» selgitas Luts.

Lutsu sõnul kontrollisid õiguskantsleri nõunikud lisaks Pariisi Erihooldekeskusele ka Erastvere ja Kodijärve hooldekodu. Nii Erastvere kui ka Kodijärve Kodus selgus, et tegevusjuhendajate arv ei olnud piisav klientide turvalisuse tagamiseks. Erastvere Kodus ei vastanud tegevusjuhendajate arv seaduses sätestatud miinimumile ega arvestanud asutuse eripära, mistõttu puudus töötajatel pidev kontroll ja ülevaade klientide liikumise, tegevuste ja asukoha üle.

Kodijärvel oli seadusega kehtestatud miinimumnorm täidetud, aga ka seal ei vastanud tegevusjuhendajate arv asutuse eripärale, eelkõige peremajade mudelile, mille tulemusena olid kliendid öisel ajal mitmes peremajas omapäi. Soovituse tegevusjuhendajate arvu kohta on õiguskantsler mõlemale asutusele teinud ka eelnevate kontrollkäikude tulemusena.

«Kõigis kolmes asutuses esines mitmesuguseid puudujääke ka ravimitega seonduvalt. Kõige tõsisem mure puudutas retseptiravimite manustamist. Kontrollkäigul nähtu põhjal tekkis õiguskantsleri nõunikel põhjendatud kahtlus, et selliste retseptiravimite manustamise üle, mida tuleb võtta vaid teatud asjaolude esinemise korral, ei otsusta meditsiiniharidusega töötaja, vaid tegevusjuhendaja,» rääkis Luts.

Kuna meditsiinihariduseta isik ei pruugi ravimi manustamisel olla võimeline hindama kõiki terviseriske nende kogumis ning ravimi ebaõigel manustamisel võivad olla patsiendi jaoks rängad või ebasoovitavad tagajärjed, tegi õiguskantsler soovituse, et vajadusel manustatavate ravimite andmise üle klientidele otsustaks ainult selleks vajaliku koolituse saanud tervishoiutöötaja.

Lisaks tuvastasid õiguskantsleri nõunikud kontrollkäikudel, et nii Erastvere Kodus kui ka Pariisi Erihoolduskeskuses leidus läbikäidavaid magamistube ja selliseid magamistube, kus elas koos rohkem kui kaks klienti. Samuti puudusid Erastvere Kodus mitmetel pesemis- ja tualettruumidel ukse lukustamise võimalused, Pariisi Erihoolduskeskuses ei olnud aga piisavalt sirme, mida oleks saanud kasutada hügieenitoimingute tegemisel.

«Olukord, kus kliendid peavad tuba jagama rohkem kui ühe kaaskliendiga, riivab põhjendamatult klientide privaatsust. Samuti ei vasta see ööpäevaringse erihooldusteenuse osutamisele kehtestatud tervisekaitsenõuetele, mille järgi võib ühes magamistoas elada kuni kaks isikut,» märkis Luts.

Tema sõnul riivab põhjendamatult klientide privaatsust ka see, kui mõned kliendid on sunnitud elama läbikäidavates magamistubades. Seda arvesse võttes tegi õiguskantsler nendele asutustele ettepaneku astuda samme klientide eraelu kaitse ning inimväärikuse tagamiseks. Täpsemalt leidis õiguskantsler, et tagada tuleks magamistubade ja klientide arvu selline suhe, et magamistubadena ei kasutataks läbikäidavad ruume ja et klientidel ei tuleks magamistuba jagada rohkem kui ühe kliendiga.

Samuti soovitas õiguskantsler tagada võimalused hügieenitoimingute või intiimsemat laadi protseduuride privaatseks teostamiseks.

Psüühiliste erivajadustega inimestele hooldusteenust pakkuva Pariisi hoolduskeskuse juht Mare Pariis kirjutas õiguskantslerile saadetud kirjas, et 1. juulil toimunud kontrollkäik langes kokku asutuse 20. aastapäevaga, mida kollektiiv oli just tähistama asunud. «Inimesed olid selleks sündmuseks kokku kutsutud. Kontrollkäik rikkus meie piduliku päeva,» märkis Pariis.

«Imelik oli ka see, et kui kontrolöridele välja vastu läksin, ei tutvustatud endid ja mööduti minust välja tegemata,» kirjutas Pariis. «Küsimusele, kes te olete ja kuhu lähete, sain vastuseks, et nad ei märganud mind. Mulle anti küll volikiri, kuid ei tutvustatud kontrolli teostama hakkavaid isikuid.»

«Hiljem selgus, et kontrolli teostasid ka ravimiameti esindajad, kes kuni päeva lõpuni ei pidanud vajalikuks end mulle kui asutuse omanikule ja juhile tutvustada. Kogu kontrollkäik jättis ebamugava ja ebameeldiva tunde, nagu me tegeleks millegi ebaseaduslikuga ja et meid püütaks justkui milleltki tabada. See on kahetsusväärne,» nentis Pariis.

Tema sõnul otsiti protseduuride toa kirjutuslaua sahtlitest dokumente ilma tema juuresolekuta. «Kas see on õiguspärane ja lubatud? Saan aru, et pean tagama juurdepääsu kõikjale, kuid soovin, et saaksin olla juures kontrolltoimingute tegemisel hilisemate arusaamatuste vältimiseks.»

Hooldekodu juhi sõnul ei saa suvisel puhkuste perioodil loota, et kõik töötajad oleksid kättesaadavad ja küsimused oleksid adekvaatselt vastatud. Õendusteenuse kättesaadavus on aga üleriigiline probleem, mida peaks riik ja valitsus lahendama. Nii ränka koormat ei saa panna ühe hooldekeskuse süüks, leiab keskuse juht.

«Teeme endist olenevalt kõik, et loetletud puudused likvideerida. Loodan siiralt, et järgmine kohtumine toimub sõbralikumas õhkkonnas ja ei oleks nii ehmatav nii meile kui ka meie klientidele,» märkis Pariis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles