Gruusia peaminister Tallinnas: Saakašvili-sugusele isikule pole Gruusia ühiskonnas kohta

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili täna Stenbocki majas koos Eesti ametivenna Taavi Rõivasega.
Gruusia peaminister Irakli Garibašvili täna Stenbocki majas koos Eesti ametivenna Taavi Rõivasega. Foto: Eero Vabamägi

Täna Tallinnas visiidil viibiv Gruusia peaminister Irakli Garibašvili sõnas koos Eesti ametivenna Taavi Rõivasega antud ühisel pressikonverentsil, et Gruusia ekspresidendil tema hinnangul riigi poliitikas enam tulevikku pole.

«See oli tema valik, kui ta võttis vastu Ukraina kodakondsuse, sai Odessa kuberneriks. Vastavalt Gruusia põhiseadusele pidi meie justiitsminister alustama vastavat menetlust,» kommenteeris Garibašvili Mihheil Saakašvililt Gruusia kodakondsuse äravõtmist ERRi küsimusele vastates, olles sõnavõtu alguses öelnud, et ei tahaks oma Eesti-visiidil üldse sellest mehest kõnelda.

Garibašvili sõnul tema Saakašvili võimalikku naasmist Gruusia poliitikasse ennustama ei hakka. «Mis puudutab tema poliitilist tegevust tulevikus, siis mina ei hakka tema hääletoruna ta edasist karjääri ennustama. Ta on oma tee valinud ja valinud sellega ka oma eesmärgid,» sõnas Gruusia peaminister.

«Demokraatlikus ja tsiviliseeritud riigis ei ole sellisel inimesel kohta, julgustab oma erakonna liikmeid, telekanalite juhte organiseerima kriminaalgänge ja revolutsiooni, riigipööret. Ma leian, et sellise inimese koht, olgu ta siis poliitik või keegi teine, on vanglas,» ütles Garibašvili veel.

«Mis puudutab tema poliitilist tegevust tulevikus, siis mina ei hakka tema hääletoruna ta edasist karjääri ennustama. Ta on oma tee valinud ja valinud sellega ka oma eesmärgid,» sõnas Gruusia peaminister.

Viimasel ajal ärevust tekitanud sõnavabaduse piiramise kahtlusi kommenteerides sõnas Garibašvili, et Gruusias meediavabadust ei piirata. «Me austame meediavabadust ja Gruusia on laiemalt regioonis selles vallas juhtiv riik,» sõnas Gruusia peaminister täna Tallinnas.

Probleemi aluseks on riigi populaarsema ja telekanali Rustavi-2 ümber toimuv. Saakašvili erakonda, opositsioonis olevat Ühendatud Rahvuslik Liikumist (UNM) toetav Rustavi-2 kuulub praegu Levan ja Giorgi Karamanišvilile, kelle käes on 91 protsenti telejaama aktsiatest. Vendi peetakse Saakašvilile lähedal seisvateks isikutest. Augustis pöördus aga kohtu poole kanali endine enamusosanik, Gruusia Unistusega seostatav ärimees Kibar Halvaški, kelle sõnul sundis Saakašvili tal 2006. aastal oma aktsiad maha müüma ja kes nõuab neid nüüd tagasi.

Garibašvili sõnas täna Tallinnas, et austab Rustavi-2 ja selle ajakirjanikke, kes on professionaalid ja toimuv pole valitsuse-poolne tagakiusamine. «Tegemist on kohtuasjaga kahe osapoole vahel,» ütles Gruusia peaminister ja lisas riigi meediavabaduse esiletoomise näitena, et Gruusia on vastu võtnud seaduse, mis võimaldab igaühel kümne päevaga uue telekanali avada. Meediavabadus on demokraatlike ühiskondade üks olulisemaid alustalasid,» lisas Eesti peaminister Rõivas.

Gruusia peaminister on täna ja homme Eestis ametlikul visiidil. Ta kohtub lisaks Rõivasele president Toomas Hendrik Ilvese, Riigikogu esimees Eiki Nestori ja välisminister Marina Kaljurannaga.

Gruusia peaminister kohtus täna Stenbocki majas Eesti peaminister Taavi Rõivasega. Fotod: Eero Vabamägi.
Gruusia peaminister kohtus täna Stenbocki majas Eesti peaminister Taavi Rõivasega. Fotod: Eero Vabamägi. Foto: Eero Vabamaegi/
Foto: Eero Vabamaegi/
Foto: Eero Vabamägi
Foto: Eero Vabamaegi/
Foto: Eero Vabamaegi/
Foto: Eero Vabamaegi/
Foto: Eero Vabamaegi/
Foto: Eero Vabamaegi/
Foto: Eero Vabamaegi/
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles