Beebitoit tapab Hiina lapsi

, toimetaja / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina arstikabinettide ja haiglate uste taga ootavad pikas järjekorras emad lastega, kes on tarbinud Sanlu piimapulbrit.
Hiina arstikabinettide ja haiglate uste taga ootavad pikas järjekorras emad lastega, kes on tarbinud Sanlu piimapulbrit. Foto: AFP / Scanpix

Hiinas arreteeritakse ja kuulatakse üle üha rohkem inimesi, et välja selgitada, kuidas jõudis piimapulbrisse mürgine aine, mis tekitab imi­ku­tel neerukive.


Üleeile teatas Hiina valitsus, et melamiini sisaldava piimapulbri tõttu on haigestunud rohkem kui 1200 last. Ametlikult on teatatud ka kahest surmast.



Arvud võivad kasvada, sest paljud pered alles suunduvad oma lapsi kontrollima ja haiglates on paanika tõttu pikad järjekorrad. Juba rohkem kui poo­le­saja beebi seisukorda hindavad arstid raskeks, vähemalt 10 000 on nende sõnul võinud ohtlikku toidusegu süüa, vahendas Briti uudistevõrk BBC.



Mürgituse uurimisel on arreteeritud juba vähemalt neli inimest, ülekuulamisele on viidud üle paarikümne, teatas uudisteagentuur AFP.



Riigi ettekirjutused


«Tõsine turvaõnnetus Sanlu piimasegupulbriga on paljudele beebidele ja nende perekondadele tõsist kahju tekitanud. Me oleme selle pärast väga kurvad,» teatas Hiina üks suuremaid piimatööstusi, kes korjas müügilt ära kogu enne 6. augustit toodetud pulbri.



Sanlu Grupi toodangut puudutav skandaal lahvatas avalikkuses möödunud nädalal. Sanlu üks osanikke, Uus-Meremaa ettevõte Fonterra teatas, et nemad olid mürgitusest teadlikud juba augusti alguses, kuid Sanlu pidi jälgima Hiina riigi ettekirjutusi ja vähemusosanikuna ei saanud nad survet avaldada.



Algselt vaid Sanluga seostatud melamiiniga mürgitatud pulbrit leiti pärast kontrolli ka teistelt tootjatelt, teatas eile Hiina riigitelevisioon CCTV. Kokku on peatatud 69 eri pulbrimargi müümine, mille on valmistanud 22 tootjat. Nende hulgas on ka pulbrit Bangladeshi, Myanmari ja Jeemenisse tarniv firma.



Sanlu on süüdistanud piimatootjatest talunikke, kuid riigi ajaleht China Daily teatas, et siiani on kõik ülekuulamisteks kinni võetud inimesed töötanud kogumispunktides, mis talunikelt piima vastu võtavad.



«Me arvame, et saastamine toimus tõenäoliselt piima kogumispunktides, mitte taludes,» tsiteeris China Daily riigi kvaliteedikontrolli eest vastutavat Li Changjiangi. Plastiku ja liimi tootmisel kasutatavat melamiini võidi piimale lisada, et jätta testides mulje, nagu oleks selle valgusisaldus kõrgem.



Eestis registreeritud pole


Üks kahtlusalustest piimamüüjatest ütles Hiina riiklikule uudisteagentuurile Xinhua, et lisas piimale melamiini, et võtta ära selle kummaline lõhn. Lisaks oli keegi talle öelnud, et see parandab piima valgusisaldust. Kinnipeetute hulgas oli ka kaks venda, kes on piima vastuvõtupunkti pidanud alates astast 2004.



Eesti Veterinaar- ja Toiduameti pressiesindaja Rene Pillessoni sõnul ei ole Sanlu piimapulbrit Eestis registreeritud, kuid ei saa sajaprotsendiliselt garanteerida, et seda pole sisse toodud teistest Euroopa riikidest. Kanada toiduinspektsioon korraldas üleeile pistelisi kontrolle, et olla kindel kogu müüdava beebitoidu ohutuses.



Skandaal on viimane selles turvalisuskatastroofide reas, mis on Hiina tööstust viimasel ajal tabanud. Melamiini leiti näiteks eelmisel aastal ka Hiinast USAsse müüdud lemmikloomatoidu toorainest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles