Lukas: uuteks õppetoetusteks saab raha 2012. aastal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üliõpilaste pikett 2002. aastal Toompeal.
Üliõpilaste pikett 2002. aastal Toompeal. Foto: Peeter Langovits

Täna Rektorite Nõukogu liikmetega kohtunud haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles, et uuendatud õppetoetuste süsteemi käivitamiseks eraldatakse lisaraha 2012. aastal.

Tõnis Lukas tutvustas viise, kuidas tagada aastateks 2006-2015 riiklikult seatud kõrghariduse arengu strateegilisi eesmärke.

«Eesmärgiks tuleb võtta, et kõik võimekad tudengid saaksid õppida eestikeelsetel õppekavadel ilma õppemaksuta. Vastavad täiendavad kulutused peab nii ülikoolidele kui rakenduskõrgkoolidele tagama riik,» lausus Lukas.

Ta tõi välja, et järgmise aasta eelarves on muude toetuste kõrval ette nähtud ka 10-protsendiline üliõpilaskoha baasmaksumuse tõus. «Selleks on vajalik lisaraha olemas,» sõnas Lukas.

Lukas rõhutas vajadust sisse seada ka uuendatud õppetoetuste süsteem ja selle käivitamiseks vajalikud täiendavad 110 miljonit krooni eraldada 2012. aasta eelarvest.

Teadlastele järelkasv

Homme valitsuses arutelu all olevast teadus- ja arendustegevuse korralduse seadusest tõstis minister esile teadlaste järelkasvule soodsate tingimuste loomist. «Doktorandid peavad saama osaleda nii eesliini teaduses kui tõusta töövõtja staatusesse, kõigi sellest tulenevate sotsiaalsete garantiidega ja palga saamise võimalusega, mis neil seni puudub,» toonitas Lukas. «Vaid nii saame jõuda püstitatud eesmärgini, et aastas kaitseks meie ülikoolides doktoriväitekirju 300 teadlast senise vähem kui 200 asemel.»

Minister kutsus avalik-õiguslikke ülikoole kiirendama töid Euroopa tõukefondide vahendite kaasabil ehitatavatel objektidel ja tegema kõik selleks, et püsida omaenda koostatud toetusetaotluste ajagraafikus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles