Esitajate liit: tühja kasseti maks on aegunud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil videokassetid.
Pildil videokassetid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Esitajate liit saatis valitsusele kirja, milles kritiseerib, et mp3-mängijate ja mälupulkade müügilt autoritasu ei maksta, samas kui maksustatud on aegunud seadmed, näiteks kassetid ja videomakid.

«Meile lubatud kompensatsioon laekub lisaks CD/DVD toorikute eest kogutavale tasule sisuliselt vaid kassettmakkide, kassettide ja videomakkide müügist, mida aga teatavasti enam kusagilt osta ei saa,» vahendab ERR Uudised liidu juhi Urmas Amburi sõnu.

Amburi väitel on kehtiv valitsuse määrus ajale jalgu jäänud, kuna filme ja muusikat salvestatakse pigem MP3- või MP4-mängijate, mälupulkade, salvestavate digibokside jms abiga.

Pöördumise tegid nii Eesti, Läti kui Leedu autorid, esitajad ja fonogrammitootjad, sest Amburi sõnul on probleemid sarnased kõikides Balti riikides.

Ambur tõi näiteks, et kui Soomes kogutakse nn tühja kasseti tasu aastas ligi 190 miljonit, Rootsis 240 miljonit ja Prantsusmaal 2,7 miljardit krooni, siis Eestis jääb see summa tänavu tõenäoliselt alla miljoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles