Liive: uuringud toetavad Suur-Pakrile tuumajaama rajamist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakrile tuumajaama rajamise vastane pikett Toompeal.
Pakrile tuumajaama rajamise vastane pikett Toompeal. Foto: Priit Simson / Postimees

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive rääkis Vikerraadio saates «Reporteritund», et geoloogiliste uuringute põhjal sobiks Suur-Pakri saar igati tuumajaama rajamiseks.

Liive sõnul viiakse uuringud lõpule sel aastal, kuid juba praegu saab öelda, et saar on tuumajaamale sobiv asupaik.

Kolm tingimust

«Iga tuumajaama projekti puhul on olulised kolm asja – peab olema asupaik, mis on sobiv tuumajaama ehitamiseks, teiseks peab olema selge avaliku arvamuse toetus, poliitiline otsus ja vastav seadusandlus ning kolmandaks peab tuumajaam olema loomulikult ka majanduslikult teostatav ja mõistlik,» loetles Liive.

Ta lisas, et kolmanda tingimuse kohta on sageli võimalik midagi öelda alles siis, kui plaanitava jaama asukoht on põhjalikult läbi uuritud ja on tehtud ka poliitiline otsus. «Kindlasti näen ma tuumajaamadel tulevikus siin regioonis ruumi,» ütles Liive.

Tema sõnul jätkab Eesti Energia ettevalmistusi võimaliku tuumajaama rajamiseks Eestisse ning keskendub Suur-Pakri saarele, kus on sobivad geoloogilised tingimused. Näiteks annab saart ümbritsev meri piisavalt jahutusvett ja seal pole tihedat asustust. Sobivat asukohta otsides vaadati tema sõnul nii ökoloogilisi olusid, inimasustuse tihedust kui seda, et maa oleks ühe omaniku käes.

Jaam hakkaks Tallinna kütma?

«Kuid lisaks Suur-Pakrile on kindlasti Eestis vähemalt paar võimalikku kohta veel, mida võiks kaaluda,» ütles Liive. «Kui Eesti vabariigi valitsus võtab vastu selge suuna tuumajaama poole liikuda, oleme me selleks väga palju eeltööd teinud.»

Liive rääkis, et saarest saaks Tallinnani viia soojustoru, mis võimaldaks jaama jahutusveega kogu linna kütta. «Suur-Pakrist on võimalik tuua soojustoru ja kogu Tallinn vabastada gaasisõltuvusest,» ütles ta.

«See on tegelikult Suur-Pakri asukoha üks lisaboonus. Eesti suurim soojusturg Tallinna linna näol on Suur-Pakri projektile piisavalt lähedal,» lisas Liive.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles