Koort: Euroopa julgeoleku võtmeküsimuseks on kiire infovahetus

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort
Erkki Koort Foto: Liis Treimann

Täna Brüsselis sisejulgeolekualase operatiivkoostöö alalise komitee (COSI) kohtumisel oli põhiteemaks võitlus terrorismi ning raske ja organiseeritud kuritegevusega, Belgia esindajad andsid ülevaate terrorismivastase võitluse hetkeolukorrast Belgias.

Kohtumisel osalenud siseministeeriumi sisejulgeolekupoliitika asekantsler Erkki Koorti sõnul ei ole terrorism Euroopa Liidu jaoks mingi hüpoteetiline oht, vaid reaalne väljakutse, millele vastamiseks on vaja tõsiselt pingutada. Euroopa peab sellele ohule vastama ühiselt ning ei ole tähtsust, kas selleks ründajaks on Daesh, mõni muu eksisteeriv, loodav või välisriigist toetatud terroristlik grupp, seisis siseministeeriumi pressiteates.

«Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb terrorismivastases võitluses kasutada rohkem olemasolevaid infosüsteeme, kuid samas olla ka valmis tõrjuma küber- kui relvastatud rünnakuid,» ütles Koort.

Koorti sõnul tuleb turvalisuse tagamiseks suurendada koostööd politseiasutuste ja julgeolekuasutuste vahel, et jõuda operatiivsemalt Euroopa Liidus olevate andmebaaside ristkasutuseni.

«Tänases julgeolekusituatsioonis ei saa jätkuda olukord, kus PRÜM konventsioonis (sätestab ligipääsu teise riigi DNA profiili ja sõrmejälgede andmetele ning meetmeid terrorismi ennetamiseks ja võitluseks illegaalse immigratsiooniga) ei toimu vajalikku infovahetust. On ilmselge, et sellest süsteemist saab vaid seda infot, mida sinna sisestatakse,» rõhutas Koort.

Asekantsler lisas, et Euroopa Komisjon peaks kiiremas korras kinnitama ka e-piiride paketi, mis aitab reaalselt tagada turvalisuse ja tõhusa piiriületuse ning võimaldab registreerida piiriületused ühtselt üle Eurooa Liidu välispiiri.

«Lisaks on oluline füüsilise piiri väljaehitamine just seal, kus on see hädavajalik. Samuti tuleb edasi liikuda lennureisijate broneeringuinfosüsteemi (PNR) rakendamisega, kuid tähelepanu tuleb pöörata ka teistele transpordiliikidele,» lausus ta.

Koort ütles, et oluliselt on suurenenud ka küberrünnakute oht ning Euroopal tuleb selleks valmis olla.

«Peale Pariisi terroriakte aasta alguses (Charlie Hebdo rünnak) teatas häkkerirühmitus Anonymus, et alustab küberkampaaniat Daesh’i vastu. Seepeale suurendas Daesh oma võimekust ja suutis võtta üle FRA telejaama. Peale hiljutisi Pariisi sündmusi teatas Anonymus taaskord Daeshi ründamisest. On selge, et ka nendele rünnakutele püütakse vastata,» sõnas asekantsler Koort.

Järgmine sisejulgeolekualase operatiivkoostöö alalise komitee kohtumine toimub juba detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles