Rõivas: kavatsen Tsahkna ja Ossinovskiga silmast silma rääkida ja tüli mõistlikult ära lahendada

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Hiinast visiidilt saabunud peaminister Taavi Rõivas ütles õhtul Nordea kontserdimajas, et kavatseb lähipäevil silmast silma rääkida nii sotsiaaldemokraatide esimehe Jevgeni Ossinovski kui ka Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Margus Tsahknaga ja nende vahel puhkenud tüli ära lahendada. Seda, et koalitsioonipartnerite jagelemine valitsuse lõhki ajab, Rõivas aga ei usu.

«Ega see mulle head meelt ei tee, et koalitsioonipartnerid omavahel kisklema on läinud,» ütles Rõivas ajakirjanikele, kommenteerides eile Tsahkna ja Ossinovski vahel lahvatanud tüli, mille põhjuseks on sotside vastuhakk Juhan Partsile kui Eesti esindajale Euroopa Kontrollkojas. «Selge on see, et peame leidma (kontrollikoja liikme kohale – toim) sellise kandidaadi, keda saavad kõik koalitsiooni osapooled toetada. Selge on ka see, et kõigepealt tuleb mõlema koalitsioonipartneriga rääkida.»

Rõivas märkis, et on sel teemal rääkinud juba rahandusminister Sven Sesteriga ja saab aru Sesteri käigust esitada sotside vastuhakust hoolimata Juhan Parts kontrollikoja liikmeks. «Tema huvi on see, et oleks ametlik kandidaat, kellest saaks üldse rääkida.»

Rõivase sõnul on väga kahetsusväärne, et praegusel juhul, kui on räägitud võimalike kandidaatide sobivusest ja mitte midagi pole veel otsustatud, on mindud Juhan Partsi suhtes niivõrd isiklikuks selle sõna halvemas tähenduses.

«Üldiselt peetakse heaks tooniks, et räägitakse ikkagi sisust, kandidaadi omadustest, kuid praegu on see kiskunud inetuks. Seetõttu pean vajalikuks hiljemalt järgmise nädala alguses võtta kõik osapooled kokku, arutada teema läbi ja vaadata, kuidas saame ühiselt edasi minna,» rääkis Rõivas.

Ta lisas, et Parts võib meeldida või mitte meeldida, aga et endine peaminister, pikaajaline valitsusliige ja riigikontrolör ei oleks kvalifikatsioonilt sobiv kandidaat, seda tema hinnangul öelda ei saa.

Kas põhjus on Partsi isikus või milleski muus, on Rõivase jaoks jäänud ebaselgeks. «Mulle tundub, et siin on siiski ka muid põhjuseid, miks sotsiaaldemokraadid ei saa IRLi kandidaati toetada,» märkis ta.

Kõigepealt tahabki Rõivas rääkida sotside juhi Jevgeni Ossinovskiga. Küsida otse, miks ta ikkagi Partsi ei toeta. «Alles hiljuti otsiti ühiselt võimalust, kuidas toetada ühiselt kandidaati. Minu jaoks on need sündmused läinud väga kiiresti rööpast välja. Seetõttu tahaksin kuulata otse allikast, vestelda silmast silma. Nüüd esimesel võimalusel kavatsen sellega tegeleda,» lisas ta.

Vestelda tahab ta ka Margus Tsahknaga. «Kavatsen mõlema osapoolega rääkida, vaadata otse silma sisse ja öelda, et kuulge, lepiks nüüd kokku ja lahendaks selle asja mõistlikult ära, me ei taha, et see piinlikuks kisub.»

Küsimusele, kuidas mõjutab koalitsioonipartnerite jagelemine valitsuse tööd ja kas see võib valitsuse lõpuks lõhki ajada, vastas Rõivas, et valitsuse töökliima sõltub siiski muudest asjadest.

Ta toonitas, et põhiline eesmärk on leida Euroopa Kontrollikoja Eesti esindaja kohale kandidaat, keda  kõik koalitsiooni osalised on valmis toetama. Ta on kindel, et olukord saab lahendatud ja lõpuks sobiv kandidaat ka leitakse.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles