Pealtnägija: Vene sõjalennukid on tänavu juba 266 pimelendu teinud

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjalennuk.
Vene sõjalennuk. Foto: Reuters/ScanPix

Tänavu on Vene sõjalennukid põhjustanud Eesti piiri lähedal rahvusvahelises õhuruumis juba 266 ohtlikku lennuintsidenti, mille peale Ämaris paikneval õhuseiredivisjonil tuli käivitada õhuturbeoperatsioon.

Kui piiririkkumisi on sel aastal olnud kaks, siis lennuintsidente Eesti piiri lähistel rahvusvahelises õhuruumis peaaegu iga päev ehk 266. Õhupiiri rikkumine on ilma loata Eesti riigi õhuruumi sisenemine, lennuintsident aga on ohtlik pimesõit, sõjalennuk sõidab rahvusvahelises õhuruumis ühest baasist teise ilma sisselülitatud transponderita, mis võimaldaks selle asukohta radaril märgata ja jälgida, vahendas ERRi uudisteportaal «Pealtnägijat».

Niisuguses olukorras käivitatakse Ämari rahvusvahelises õhuväebaasis operatsioon, et kriitilisele olukorrale piir panna – õhku tõusevad NATO hävitajad, aga ka Soome ja Rootsi õhuruumi kaitsjad, et minna neid lende tuvastama ja piiririkkujaid heidutama.

«On olukordi, kus ma olen tundnud, et see läks napilt,» nentis Vene sõjalennukite põhjustatud ohu kohta Ämari õhuseiredivisjoni ülem major Hardi Lämmergas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles