Aastaga on enim toetust võitnud Vabaerakond

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakond.
Vabaerakond. Foto: Liis Treimann

Eelmise aastaga võrreldes on enim toetust võitnud kevadistel valimistel kaheksa mandaadiga riigikokku pääsenud Vabaerakond, mille keskmine toetus tõusis mulluselt kahelt protsendilt tänavu 14 protsendile, selgub uuringufirma TNS Emor andmetest.

Peale Vabaerakonna on suutnud aastases võrdluses toetust kasvatada veel vaid Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), mis kevadistel valimistel seitsme mandaadiga samuti riigikokku sai. EKRE toetus kasvas mulluselt kahelt protsendilt seitsme protsendipunkti võrra üheksale protsendile.

Kõige suuremad kaotajad on aasta lõikes Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), mis kaotasid oma toetusest võrdselt seitse protsendipunkti. SDE keskmine toetus langes mulluselt 24 protsendilt 17 ja IRLi toetus 17 protsendilt tänavu 10 protsendile.

Mõnevõrra väiksem oli Reformierakonna toetuse langus, mis kukkus viie protsendipunkti võrra mulluselt 27 protsendilt tänavusele 22 protsendile.

Kõige stabiilsem oli aastases võrdluses Keskerakonna keskmine toetus, mis mullu oli 25 protsenti ja tänavu vaid ühe protsendipunkti võrra vähem ehk 24 protsenti.

Oluliselt on kukkunud ka valitsuskoalitsiooni toetus, mis langes seitsme protsendipunkti võrra mulluselt 51 protsendilt tänavusele 44 protsendile.

TNS Emori reitinguprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Selline andmete esitamine võimaldab näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles