Paet loodab viisavabadust USAga uue aasta alguseks

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Raigo Pajula

Välisminister Urmas Paet peab reaalseks, et Eesti liitub USA viisavabadusprogrammiga hiljemalt järgmise aasta esimestel kuudel.


«Otsus võiks tulla ja jõustuda selle Ameerika Ühendriikide administratsiooni ametisoleku aja jooksul,» ütles Paet valitsuse pressikonverentsil.

Valitsus kiitis täna heaks Eesti ja USA valitsuse vahelise raskete kuritegudega võitlemisel ja nende ennetamisel tehtava koostöö tõhustamise kokkuleppe ja andis Paetile volitused dokument allkirjastada.

Paeti sõnul oli see viimane Eesti-poolne takistus USA viisavabadusprogrammiga liitumisel ning nüüd saavad Ameerika Ühendriigid alustada omapoolseid protseduure.

Kokkuleppe sõlmimine on vajalik, et tihendada kahe riigi koostööd raskete kuritegude (sealhulgas terrorismi) vastu võitlemisel ja nende ennetamisel, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo, lisades, et seda on võimalik saavutada eelkõige tõhusa ja operatiivse andmevahetuse kaudu.

Kokkuleppe alusel sõlmivad pädevad asutused rakenduskokkulepped, mille põhjal vahetatakse kolme liiki andmeid: füüsiliste isikute karistusandmed, sõrmejäljed ja DNA-profiilid. Kokkuleppes on kajastatud andmekaitseõiguse põhimõtted.

Perspektiivis paraneb kokkuleppe sõlmimise tulemusena kahe riigi kriminaalkoostöö.

Kokkulepe jõustub, kui pooled on teatanud teineteisele selle jõustumiseks vajaliku riigisisese menetluse lõpetamisest.

Arhiiv!
Meikar: viisavabadus tuleb sel aastal või eikunagi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles