Politsei andmetel seni Eesti allilm põgenike pealt kasu ei lõika

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yannis Behrakise pildid põgenikekriisist
Yannis Behrakise pildid põgenikekriisist Foto: SCANPIX

Politsei andmetel pole Eesti kuritegelikud grupeeringud seni asunud põgenike liikumise pealt kasu lõikama.

«Kui räägime ohupildist seoses põgenikega, siis praegu ei ole me Eestis tuvastanud kuritegelikku ühendust, kes kasutaks põgenike kriisi oma huvides ära, kuigi Euroopas on see laialt levinud,» rääkis politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher usutluses BNSile.

Ta tõdes, et politsei teab üht-kaht ühendust, kes on seda võimalust uurinud, kuid tegudeni pole jõutud. «Võimalik, et Vahemere piirkonnast põgenike toomine pole nii tulus, et see tunduks kuritegelikele ühendustele ahvatlev. Ehk on ka teisi, tulusamaid ettevõtmisi, näiteks maksudega kavaldamine ning pidada üleval kelmuste võrgustikke. Samuti on riigid ise asunud põgenikke kaitsma, hoolitsedes nende olme eest,» rääkis Vaher.

Vaheri sõnul näitavad politsei senised analüüsid, et Eesti pole põgenike sihtriik ja Eestisse jääda ei taheta. «Põgenikega seoses on märgata kaht peamist suunda. Üks suund on Venemaalt läbi Eesti Poola ning sellel teel on peaasjalikult tegemist vietnamlastega. Näiteks alles novembris pidasime kinni nii ebaseadusliku rände korraldajad kui ka 15 põgenikku, kelle eesmärk oli otsida paremat elu. Ning Poola pakub neile huvi, kuna seal on neid ees ootamas väga suur kaasmaalaste kogukond,» rääkis Vaher.

Teine suund on Vaheri sõnul sõjapõgenike liikumine esmalt Kreekasse ja Itaaliasse ja sealt siis juba edasi Saksamaa, Soome ja Rootsi poole. «On natuke proovitud ka Eesti poole tulla, kuid praegu ei ole see põgenike jaoks kasulik, sealjuures on nii Saksamaa ja Rootsi ju päris viimase ajani suisa kutsunud neid enda juurde. Seega on loogiline, et miks peaks põgenik tahtma tulla Eestisse, kui on paremaid võimalusi,» ütles Vaher.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles