Välisminister Kaljurand: Eesti jätkab toetust Palestiina Omavalitsusele

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Visiit.
Visiit. Foto: Välisministeerium

Välisminister Marina Kaljurand külastas täna, 24. jaanuaril oma Lähis-Ida viisidi raames Palestiina Omavalitsust. Visiidi käigus kohtus ta president Mahmoud Abbasi, peaminister Rami Hamdallahi ja telekommunikatsiooni- ja infotehnoloogiaministri Allam Mousaga.

Kohtumistel president Abbasi ja peaminister Hamdallahiga kinnitas Kaljurand, et Palestiina rahval on võõrandamatu õigus enesemääramisele.

«Eesti toetab Iisraeli ja Palestiina puhul kahe riigi lahendust ning pooldame võimalikult kiiret kõneluste taasalustamist osapoolte vahel,» ütles välisminister. Nii president kui ka peaminister kinnitasid omalt poolt, et Palestiina on valmis Iisraeliga rahuläbirääkimised taastama. 

Kaljuranna sõnul on Eesti ja Palestiina Omavalitsuse suhted olnud väga head. Alates 2013. aastast toimuvad Eesti ja Palestiina vahel regulaarsed poliitilised konsultatsioonid.

«Need konsultatsioonid on olnud väga kasulikuks ja edukaks formaadiks kahepoolsete suhete ja regionaalsete küsimuste arutamisel ning kindlasti jätkame nendega edaspidi,» kinnitas välisminister. Eesti toetab ka ÜRO Palestiina pagulaste abiorganisatsiooni (UNRWA) tegevusi.

Koostöö Eesti ja Palestiina vahel on olnud aktiivne eelkõige digivaldkonnas. Eesti on viimastel aastatel aidanud panustada Palestiina ülesehitusse läbi e-riigi elementide juurutamise. 2015. aasta märtsis lõppes eRiigi Akadeemia projekt, mis oli suunatud Palestiina Omavalitsuse digitaalse turvalisuse suurendamisele ja e-teenuste käivitamisele.

Kohtumisel Palestiina telekommunikatsiooni- ja infotehnoloogiaministri Allam Mousaga kinnitas Kaljurand, et Eesti on valmis koostööd selles valdkonnas jätkama.

Homme jätkub väliminister Marina Kaljuranna Lähis-Ida visiit Iisraelis. Välisminister esineb konverentsi CyberTech 2016 avapaneelis. Samuti kohtub Marina Kaljurand Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu, Iisraeli Küberbüroo juhi Eviatar Matania ja Knesseti spiikri Juli Joel Edelsteiniga.

Fookuses on kahepoolne koostöö ja olukord Lähis-Idas. Kavas on kohtuda ka organisatsiooni Women Wage Peace esindajatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles