Briti abitöötaja surma põhjustas USA sõdur

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Norgrove
Linda Norgrove Foto: SCANPIX

Leidis kinnitust oletus, et Afganistanis päästmisoperatsiooni käigus hukkunud Briti abitöötaja surma põhjustas kogemata USA mereväe eriüksuslane, kes oli saadetud teda Talibani käest vabastama, vahendab juurdluse tulemusi ajaleht Irish Independent.


Norgrove’i vanemad ütlesid juba kuu aja eest, et nemad ei süüdista ameeriklasi tütre surmas. «Me ei taha sattuda süüdistamismängu,» teatasid John ja Lorna Norgrove oma esimeses avalikus sõnavõtus 28. oktoobril ehk 20 päeva pärast tütre hukkumist. «Linda on surnud ja mitte miski ei too teda meile tagasi.»

John Norgrove lisas: «Me ei tea, mis olnuks tulemus, kui teda ei oleks üritatud päästa.»

«Paistab, et see päästmisüritus oli väga lähedal täielikule edule, kuid lõpuks juhtus midagi, mis paistab olema inimlik eksitus,» tõdes tapetud naise isa. Tema sõnul väärivad ameeriklased tunnustust selle eest, et ei üritanud juhtunut lihtsalt maha vaikida.

36-aastane Linda Norgrove töötas Afganistanis USA abiagentuuri DAI hüvanguks. Talibani mässulised röövisid ta Kunari provintsis.

Linda Norgrove oli ka varem ÜRO palgalisena Afganistanis töötanud. Sel korral püüdis isa teda veenda sinna mitte naasma. «Ütlesin talle, et meie kõige õudsem unenägu on see, et ta võidakse röövida,» meenutas John Norgrove. «Kuid lõpuks pidime aktsepteerima, et ta oli seiklusjanuline, ta oli teinud ka varem riskantseid asju. Ning me teadsime, et ta oli riskide hindamisel väga hea.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles