Sakslane lasi Pärnumaal hiiglasliku karu

Grete Naaber
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wielfrid Müller,Brandenburgi jahimees
Wielfrid Müller,Brandenburgi jahimees Foto: Ants Liigus / Pänu Postimees.

Neljast Pärnumaal küttida lubatud karust on kaks juba lastud, teine ott jäi sakslasest jahimehe püssi ette eile varahommikul Kilingi-Nõmmes.


Brandenburgist pärit kolmekümneaastase staažiga jahimeestel, ehitusinsener Wielfrid Mülleril ja automüüja Dieter Longerichil pidi jahijumal Hubertus lausa käevangus olema, sest Longerich tabas põdrapulli ja Müller viieaastast kahesajakilost isakaru, kirjutab Pärnu Postimees.

«Istusin terve öö. Kui hommikul veerand nelja ajal taipasin, et ligineb tõesti karu, hakkas süda kloppima. Sundisin end rahulikuks ja ligemale 50 meetrit enne söödakohta tabasin kiskjat abaluu taha,» kirjeldas Müller.

«Registreeritud karusöödakoha juurde, mis paikneb Karumullal, viisime Mülleri kõrgistmele istuma juba õhtul kella kuuest,» täpsustas RMK Kilingi-Nõmme jahimajandi juhataja Peep Saar.

Müllerile saadi sellist võimalust pakkuda, sest karu käis söödakohas põdrakorjuse järel. Nimelt olid salakütid põdra lasknud ja selle maha jätnud. Ka keskkonnainspektsiooni esindajad käisid salategu fikseerimas. Põdraliha oli hapuks läinud ja meeldis karule.

«Vedasime korjuse auto järel söödakoha juurde, karu aga viis üksi omal jõul selle hommikuks 80 meetrit eemale metsa. Nii kolm päeva järjest. Eks ta tuli taas oma liha järele,» avaldas Saar.

Ajakirjanike Lodja jahimajja ilmudes pesi jääger Tarmo Matsi põdrasarvi, karu aga rippus konksuga laes, pea ülespidi. Tavaliselt tõmmatakse loom üles tagajalgu pidi, kuid karu läheb topiseks, seepärast ei tohi peas verd olla.

«Olen nüüd oma jahiseltsis ainuke, kel karutopis jahituppa panna,» lausus Müller.

Kui Müller hommikul jahikaaslastele teatas, et laskis karu, nuttis ta rõõmust. Karule pandi kombekohaselt kuuseoks ja patsutati kaelale - hüvasti, sõber!

Kui põdrapulli sarved ei anna pronksmedalitki välja, sobides siiski suurepäraselt seinale, on karu tabamine ime. Kilingi-Nõmmes on see viie aasta jooksul teine karu. Esimese, 260kilose karu laskis tänavu Pärnumaal Pööravere jahimees Arne Aidberg.

Sakslased rääkisid, et nad käivad jahil igal maal, aga kõige rohkem meeldib neile Eestis, just Kilingi-Nõmmes Lodjal. Siin olevat super nii vastuvõtt kui korraldus.

Ehkki sakslased sõitsid eile keskpäeval ära, tellisid nad kohale taksidermist Ott Koppa Jõgevalt. Karutopis hakkab Mülleri jahitoas seisma tagajalgadel, suu avatud. Topisemeistriga jääb suhtlema Saar.

Kilingi-Nõmme jahimajandisse oodatakse sel hooajal ligi 120 väliskülalist. Sakslased-austerlased tulevad põdrajahti, soomlased, rootslased ja norralased aga seajahti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles