SMSide hindu ootab ees märkimisväärne langus

Kaire Uusen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval toimunud mobiilivabal päeval ei tehtud trahve. Foto on illustratiivne.
Teisipäeval toimunud mobiilivabal päeval ei tehtud trahve. Foto on illustratiivne. Foto: Raigo Pajula.

Euroopas reisiv ja sealt kodustele SMSi saatev eestlane võib järgmisel suvel rõõmustada, sest just siis peaksid telefonisõnumite hinnad oluliselt odavnema.


Nimelt tegi Euroopa Komisjon eile ettepaneku, mille järgi ei tohiks ühe sõnumi saatmine teisest Euroopa Liidu (EL) riigist maksta ühelegi ELi riigi kodanikule rohkem kui 11 eurosenti ehk mitte üle 1 krooni ja 70 sendi. Sellele hinnale lisandub küll käibemaks.
Kui europarlament ja ministrite nõukogu selle ettepaneku heaks kiidavad, alanevad välismaalt saadetavate SMSide hinnad juba järgmise aasta

1. juulist. Võrdluseks: praegu on keskmine sõnumi hind Euroopa Liidus 29 senti ehk 4,5 krooni ringis. Seega langeks ühe sõnumi hind 60 protsenti.

Euroopa Komisjoni infoühiskonna peadirektoraadis töötav eestlanna Marit Sillavee märkis, et komisjon on ettepaneku läbiminekus üsna veendunud. «Parlament on sellele juba praegu väga suurt poolehoidu näidanud,» tõdes Sillavee. Samuti usutakse, et sõnumite madalamad hinnad hakkavad kehtima juba tuleva aasta 1. juulist.

Hinna alandamise ettepaneku tegemise põhjuseks on ELi infoühiskonna ja meedia voliniku Viviane Redingu sõnul see, et mobiiltelefoni kasutamine välismaal ei tohiks olla põhjendamatult kallim kui kodus. «Ei helistamine, sõnumite saatmine ega veebi sirvimine,» rõhutas Reding pressiteates. «Euroopa 37 miljonit turisti ja 110 miljonit ärireisijat ootavad, et paljutõotav piirideta ühtne turg avaldaks lõpuks nende telefoniarvetele positiivset mõju.»

Sillavee sõnul ei puuduta ettepanek aga eri riikides kehtivaid hindu. Seega võib välismaalt sõnumite saatmine osutuda Eesti elanikele algul odavamaks kui kodus olles, sest SMSi maksumus on paljude pakettide puhul 2–2,50 krooni ringis. Siiski võib muudatus sundida mobiilifirmasid kohalikke hindu langetama.

EMT pressiesindaja Kaja Pino tunnistas, et nemad asuvad kõigepealt ettepanekut analüüsima. Alles siis saab öelda, mis Eesti elanikke SMSide hindade osas ees ootab.

Telekommunikatsioonifirma Elisa teatas, et nemad tervitavad komisjoni ettepanekut, sest klientide jaoks muutub sõnumite saatmine soodsamaks. «Kuidas see mõjutab sõnumi saatmise hinda Eestis, on veel vara öelda, sest see sõltub Euroopa Komisjonis lõplikult kokkulepitavast sõnumi hinnast,» nentis Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski.

Samuti soovib komisjon parandada välisriikides reisimisel veebi sirvimise ja andmete mobiiltelefoni allalaadimise eest võetava tasu läbipaistvust. Et kaitsta neid inimesi, kes on kodus harjunud soodsa hinnaga andmesideteenuseid kasutama ja keda võib šokeerida sama teenuse välismaal tarbimise eest esitatav tuhandetesse eurodesse ulatuv arve.

Mis muutub

•    Teisest ELi riigist saates kujuneb SMSi hinnalaeks 11 eurosenti (ilma käibemaksuta).
•    Uus hind peaks hakkama kehtima 1. juulist 2009.
•    Mobiilioperaatoreid õhutatakse üksteisele konkurentsi pakkuma allpool seda hinnalage.
•    ELi kodanikud saatsid mullu 2,5 miljardit SMSi 800 miljoni euro eest.
•    SMSide saatmise maksumus erineb ELis 10 korda.
•    Eestis on riigisisese SMSi hind paljudes pakettides 2–2,5 krooni.
•    Eesti reisijatele maksab välismaalt SMSi saatmine keskmiselt  4 krooni.
Allikas: Euroopa Komisjon, PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles