Valgetähe teenetemärgi pälvinud Viive Kravinski: niisama logelemist ei ole ma kunagi armastanud

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli Keemiatööstus.
Kiviõli Keemiatööstus. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Presidendilt Valgetähe V klassi teenetemärgi pälvinud Kiviõli keemiatööstuse ametiühingu peausaldusisik, elektrik Viive Kravinski (73) peab seda suureks tunnustuseks ning lisab, et ta on kogu oma elu väga aktiivne olnud ja pole kunagi armastanud niisama logelemist.

«Jah?» imestab Kravinski, kellele tuli uudis teenetemärgi saamisest suure üllatusena. «Aitäh teatamast! Ma imestan, et ametiühingule ka antakse,» märgib ta.

Naine kolis Kiviõlisse 18-aastasena, seal on kasvanud tema lapsed ja lapselapsed.

Kravinski peab teenetemärki suureks tunnustuseks. «Eks ma olen ametiühingus olnud juba 1965. aastast ja ajal, mil Eesti taasiseseisvus, sain ametiühingu juhatusse ja selle esimeheks. See on töö, mis mulle meeldib. Arvestan töölistega ja püüan nende õigusi kaitsta. Õnneks olen saanud aktiivselt seda teha, konflikte pole meil olnud,» räägib ta.

Mis on teda niivõrd aktiivsena hoidnud? «Tervis on lubanud,» ütleb ta, mõtleb pisut ja lisab: «Olen eluaeg aktiivne olnud. Sellist istumist ja niisama logelemist pole ma kunagi armastanud. Olen positiivne, selline nutja ma ei ole. Eks see hoiab ka,» lisab Kravinski.

Naise sõnul pelgavad Kiviõli inimesed odavate õlihindade tõttu koondamist ja see on hetkel kõige suurem probleem. «Maksud on suured. Seni oleme saanud palka maksta, aga ei tea, mis edasi saab... Raha on vähe. Projektid, mis tehasel plaanis on, neid teha ei saa. Ei teagi, milleni see kõik viib, võib-olla tuleb koondada.»

Siiski loodab ta, et koondamine on see viimane variant. «Tehast seisma panna külla ei saa, see on linnale väga tähtis. Kiviõli on surnud linn, kui see kinni pannakse. Teiseks annab tehas linnale kütet. 400 inimest töötab tehases, perekonniti.»

Pensionile läks Kravinski juba 1988. aastal. «Mul on välja teenitud pension tervistkahjustava töö eest. Praegu veel teen tööd selle nimel, et Kiviõli elama jääks,» sõnab ta.

Ametiühingus plaanib ta veel olla kindlasti kaks aastat. «Rahvas on mind valinud,» märgib Kravinski ja lisab, et peausaldusisik valitakse üldkoosolekul.

Lisaks sotsiaalselt pingelisele ametiühingutööle osaleb naine aktiivselt ka kohalikus seltsielus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles