Koolitoitlustajad mängivad menüüga vastavalt sooduskaupadele

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitoit
Koolitoit Foto: Toomas Huik.

Koolide toitlustamisega tegeleva AS-i Eesti Eine ostujuht Kristiine Urb rääkis, et seoses toidukaupade kallinemisega peavad nad koolimenüüd vastavalt hetkehindadele pidevalt muutma.

Statistikaameti andmeil tõusid toidukaupade hinnad novembris võrreldes möödunud aasta sama kuuga 10,4 protsenti. Enim kallinesid värske köögivili ja piim - vastavalt 67,2 ja 38,6 protsenti. Hinnatõusud aga seavad keerulisse olukorda koolitoitlustajad, kelle jaoks on menüü kokkupanek paras katsumus.

Kristiine Urbi sõnul jälgivad ja kasutavad nad pidevalt sooduhinnaga pakutavaid tooteid. Samas ei saa tema sõnul väita, et koolilõuna oleks muutunud ühekülgsemaks. «Pigem vastupidi. Näiteks Viimsi koolis kooskõlastame menüü iganädalaselt kooli esindajaga ning leiame võimaluse pakkuda kõike lastele vajalikku,» rääkis Urb Postimees.ee´le.

Õpilaste suhtumine koolitoitu on tema hinnangul isegi paranenud, kuna vaheldust on rohkem.

Kuna juur- ja puuviljade hinnad kõiguvad kõige rohkem, muudab firma vastavalt hetkel kehtivatele hindadele sageli ka pakutavat magustoitu ning salatit.

Näiteks on nad Urbi sõnul hakanud viimasel ajal köögiviljasalati asemel pakkuma puuviljasalatit, kuna puuviljad on hetkel kauplustes saadaval mõistlikuma hinnaga. «Puuviljadega oleme asendanud ka näiteks kohupiimatoite,» selgitas Urb.

Samas tunnistas ta, et näiteks lihatoodete puhul on ettevõte hakanud seni eelistatud linnuliha asemel pakkuma rohkem hakklihatoite.

«Määrusele vastavat toitu aitab meil pakkuda kindlasti kooli esindajate ning meie tootmisjuhi vaheline koostöö, mille tulemusel leitakse parim lahendus praegustes majandustingimustes kvaliteetse ning maitsva koolitoidu pakkumiseks,» ütles Urb.

Tallinna 21. Kooli direktori Naida Toominga kinnitusel pole koolilõuna kvaliteet kannatanud. «Seda ei saa mingil juhul öelda, et toidud oleks halvemaks läinud, pigem vastupidi – menüüsse lisandub pidevalt uusi toite,» rääkis ta.

Põhikoolis söövad direktori sõnul lõunat kõik õpilased, gümnaasiumis umbes pooled. «Ma ei ole kuulnud, et õpilased toidu üle kurdaks,» märkis Toomingas. Tema sõnul on saadab suur menu ka koolikohvikut, kus pakutakse kõikvõimalikke tooteid alates väiksest näksimisest kuni praadideni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles