Aaviksoo: spiooniskandaali ei avalikustatud eelarvekriisi varjutamiseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo kinnitas täna riigikogus, et endise kõrge riigiametniku Herman Simmiga väidetava riigireetmise materjalide avalikustamine ei ole seotud sooviga juhtida tähelepanu kõrvale riigieelarve vaidlustest.

Vastates keskerakondlase Aivar Riisalu küsimusele, kas nn spiooniskandaal avalikustati riigieelarve probleemide varjutamiseks,  tunnistas kaitseminister Jaak Aaviksoo, et teda teavitati endise kõrge riigiametniku riigivastasest tegevusest juba mitu kuud tagasi.

«Mis puudutab seda ajastamist, millele te siin vihjate, just nagu võiks kuskil olla karvane käsi, mis juhib kõrvale tähelepanu riigi teistelt probleemidelt, siis siin ma pean kahjuks kinnitama, et see on meelevaldne järeldus,» ütles Aaviksoo.

Kaitseministri sõnul lähtus kahtlustuse saanud endise politseijuhi Herman Simmi ja tema abikaasa Heete kinnipidamine jälitustegevuse loogikast ja arusaamisest, et õige hetk on saabunud.

«Kui selle õige hetke saabumisega oleks venitatud, siis ma kardan, et oleks võinud Eestile kaasneda veel kaugelt suurem kahju, nimelt suutmatus kahtlusalust ja võib-olla ka riigireetmises süüdlast kinni pidada,» sõnas minister.

Kaitseminister on veendunud, et süüdlase kinnipidamine, sõltumata eelarve arutelu ajastusest, on kindlalt olulisem ja tegelikult tõstab Eesti riigisüsteemide mainet.

«Vaatamata sellele kahjule, et riigisaladus lekkis, on Eesti riigiorganid näidanud üles professionaalsust ja suutlikkust rahvusvahelises koostöös meile ja meie liitlastele oluline infolekkeallikas kinni pidada koos asitõenditega,» lisas ta.

Aaviksoo hinnangul ei tohiks seda mingil hetkel unustada ja teha sellest meelevaldseid järeldusi ja poliitilisi spekulatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles