Tallinna lahest leiti delfiin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lahte sattunud valgekoon-delfiin.
Val Rajasaar /
Tallinna lahte sattunud valgekoon-delfiin. Val Rajasaar / Foto: Val Rajasaar / Studio Viridis – honorar läheb Muraste looduskoolile

Laupäeval avastas Viimsi kalur Tallinna lahest delfiini. Tegemist on valgekoon-delfiiniga (Lagenorhynchus albirostris), kelle meile lähim levila on Põhjameres. Seda liiki pole meie laiuskraadidel varem kohatud.


«Ta on Põhjameres suhteliselt tavaline ning võtab tihti ette pikki rändeid parasvöötme ja lähisarktiliste piirkondade vahel,» ütles Riikliku Looduskaitse Keskuse seire- ja teadustööde spetsialist Ivar Jüssi. «Siia on ta ilmselt sattunud lähimast põhiasustusalalt Taani vetest.»


Tegu oli üle kahe meetri pikkuse täiskasvanud isendiga, kelle sugu ei õnnestunud määrata. Delfiinile sobivat toitu peaks Tallinna lahes jätkuma ja praegu on merevesi looma jaoks normaalse temperatuuriga.


«Lootus on, et delfiin ujub 700 kilomeetri kaugusele tagasi oma vetesse, muidu võib ta suure tõenäosusega kalameeste võrkudesse sattuda ja hukka saada,» ütles Jüssi.
Ka MTÜ Studio Viridis Loodusharidus juhataja Val Rajasaar avaldas lootust, et delfiin on kodutee juba üles leidnud ja liigub tagasi.


Delfiine on Läänemeres ennegi nähtud. Paar aastat tagasi leiti Soome lähistel Turu saarestikus kalavõrkudest emane harilik delfiin koos pojaga.


Jüssi sõnul on Läänemeres olemas ka oma delfiin, vaalaliste seltsi kuuluv pringel, kes on küll väga haruldane liik, aga tema kohtamise tõenäosus on siiski suurem kui võimalus näha valgekoon-delfiini. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles